Ömer Seyfettin’den altı Balkan öyküsü

Ömer Seyfettin’in ‘Balkan Hikayeleri’ Gufo’dan çıktı. Mehmet Yılmaz’ın yayıma hazırladığı kitapta yazarın Ruzname, Nakarat, Bomba, Tuhaf Bir Zulüm, Hürriyet Bayrakları ve Beyaz Lâle adlı altı öyküsü bir arada.

Ömer Seyfettin’den altı Balkan öyküsü

Ömer Seyfettin, Türk öykücülüğünün ilk ve en başarılı isimlerinden birisi olarak okunmaya devam ediyor. Gufo Yayınları, yazarın Balkan coğrafyasında geçen Nakarat, Bomba, Hürriyet Bayrakları, Ruzname, Beyaz Lale ve Tuhaf Bir Zulüm adlı hikayelerini derleyerek, okurla buluşturdu. Kitabı yayına hazırlayan Mehmet Yılmaz, yazarın hikayeleri ile ilkokulda tanıştığını kaydederek, “Ömer Seyfettin hikayeleri adeta birer çocuk kitabı eseri sayılmış ve o yaşlarda okunmalıymış gibi takdim ediliyordu. Anlaşılan o ki Türkiye’de böyle bir gelenek var; yani Ömer Seyfettin bir çocuk edebiyatçısıymış gibi algılanmış. Halbuki buna itiraz etmemiz gerekiyor” derken, şöyle bir örnek veriyor. “Mesela bugünkü pedagojik bakış açısıyla, bu kitapta da okuyacağınız Beyaz Lâle ya da Bomba’nın asla çocuklara yönelik olmadıkları, zaten Ömer Seyfettin’in de bu hikayelerini yetişkinler için yazdığını açık şekilde ortaya koymalıyız.”

Yılmaz, Balkan Hikayeleri kitabı için de şunları söylüyor:

“Ömer Seyfettin hikayeleri tekrar tekrar okunuyor. Tasnif edilirken benim de aslında uzun yıllardır kafamda kurduğum bir sınıflandırmaya rastladım bir ara. Ömer Seyfettin’in ‘Balkanlarda geçen hikayeleri’ adıyla altı tane hikayesi dile getiriliyordu. Bu kitabı yayına hazırlamadan önce bana sorulsaydı, ben de bir çırpıda bu altı hikayeyi sayabilirdim. Üstelik Ruzname ve hele de Nakarat öyküsünün tek kelimeyle hayranıydım. Söz gelimi Nakarat’ı, tarih derslerinde, Balkan Savaşları konusunu anlatırken mutlaka öğrencilerimle paylaşırdım. Nihayetinde Ömer Seyfettin’in Balkanlarda geçen bütün hikayelerini tek kapak altında toplamak fikri böylece oluştu. İşte bu kitapta Ömer Seyfettin’in Balkan öykülerini bulabileceksiniz.”

Karar Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER