Türkiye’nin 10 yıllık Hazine tahvilinin faizi ihraç edilmeye başlandığından bu yana ilk defa yüzde 25’i geçerek rekor tazeledi. Böylece politika faizi ile 10 yıllık tahvil faizi arasındaki fark 11 puana kadar çıktı.
bloomberg'in haberine göre; Türkiye’nin kredi temerrüt risk primi (CDS), yıl başından bu yana 20 baz puandan fazla artışla 579 baz puana çıkarken tüm vadelerdeki tahvil faizlerinde de artışlar yaşandı.
Merkez Bankası Eylül’den bu yana 500 baz puan indirimle politika faizini yüzde 19’dan yüzde 14’e kadar indirirken 3 yıldan uzun vadeli tahvillerin tamamında 650 baz puandan fazla faiz artışı gerçekleşti.
23 Eylül’den bu yana faizi en fazla artan vade 5 yıl olurken, 1, 2 ve 3 yıllık tahvillerin faizlerinde görece daha düşük bir yükseliş yaşandı. Bu dönemde 5 yıllık tahvillerin faizi 783 baz puan civarında artarken 10 yıllık tahvillerin faizi de 699 baz puan artış kaydetti.
"TCMB'NİN FAİZİYLE KREDİ BULMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL"
Öte yandan Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci bankalardan ihracatçıların temin edebileceği kredinin olmadığını olsa bile maliyetlerini karşılayamayacaklarını, bu yüzden finansmana erişimde desteğe ihtiyaçları olduğunu söyledi.
Keçeci, “İhracatçı olarak birtakım zorluklarımız da var. TCMB’de yılbaşında yayınlanan Dövizin bozdurulması ile ilgili yüzde 25 olayımız var. Bunun dışında Eximbank’ın kredileri ile ilgili durumlar var. Finansal açıdan bizleri zorlayan durumlar söz konusu. Artan hammadde fiyatları ile işletme kredilerine ihtiyaç var. Başta Eximbank olmak üzere Merkez Bankası'nın reeskont kredilerinin ihracatçı için devreye geçmesi gerekir. Normal bankalardan ihracatçının temin edebileceği kredi yok. Olsa bile bizim maliyetlerimizi etkileyen faktörler var. Finansmana erişimde desteğe ihtiyacımız var” dedi.
Kaynak: KARAR GAZETESİ