İktidar, seçimi kazanmak pahasına yol açtığı zararı kapatmak için halkın sırtına yüklediği vergileri daha da artırma sinyali verdi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, mali disiplinin yeniden tesis edileceğini belirtti. Deprem bahanesini öne süren Bakan Şimşek, vergi oranlarında yeni artışlara işaret etti.
Şimşek, twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Önümüzdeki dönemde bütçe açığını kontrol altına alarak mali disiplini yeniden tesis etmek suretiyle kamu maliyesi göstergelerinde kalıcı bozulmalara geçit vermeyeceğiz" dedi. Şimşek, deprem kaynaklı harcamaların 761,7 milyar liraya ulaşmasını beklediklerini açıkladı. Bu harcamaların milli gelire oranını ise yüzde 3,1 olarak duyuran Şimşek, TBMM’de görüşülen Milli Dayanışma Paketi'nin, depremin yol açtığı ilave maliyetlerin bütçe üzerindeki etkisini azaltmayı hedeflediğini aktardı. Şimşek, "Söz konusu düzenlemeler ayrıca dolaylı olarak cari açığı kontrol altına almaya da destek verecektir" dedi. Memur ve emekli maaşlarını hatırlatan Şimşek, "2023 yılında 15,9 milyon emeklimizi ve 4,9 milyon kamu çalışanımızı etkileyen önemli iyileştirmeler yaptık. Aylık ve ücretlerinde enflasyonun oldukça üzerinde artışlar yaparak refah seviyelerini yükselttik" dedi. Ancak yapılan zamlar vergi oranlarında yapılan zamların gölgesinde kaldı. Bakan refah seviyesini yükselttik dese de zamlı maaşlar ele geçmeden erimeye başladı. Memur maaşlarına eklenen toplam 177 milyar TL’lik seyyanen zammın 140 milyar TL’si vergilerle Hazine’ye geri dönecek.
VERGİ ZAMLARI BAŞLADI
Perşembe gecesi yayımlanan Resmi Gazete kararlarıyla pasaport, noter ve vize harçlarından bahis oynarken uygulanan vergi oranlarına, çok sayıda kaleme zam yapıldı. Öte yandan Milli Dayanışma Paketi ismi verilen Torba kanun ile de deprem bahanesiyle pek çok yeni düzenleme hayata geçirilmeye başladı. Bir defaya mahsus olarak Motorlu Taşıtlar Vergisi tutarı kadar ek motorlu taşıt vergisi alınacak. Kurumların taşınmazlarını 2 yıldan önce satmaları halinde doğan kazançlarına uygulanan vergi istisnası kaldırıldı. Kurumların taşınmazlarını 2 yıldan önce satmaları halinde doğan kazançlarına uygulanan vergi istisnası kaldırıldı. 2023 yılı için belirlenen Genel Kurumlar Vergisi oranı yüzde 20’den yüzde 25’e çıkarıldı. Bankalar, finansal kiralama, faktoring, elektronik ödeme şirketleri ve sigorta şirketleri için bu oran yüzde 30’a yükseltildi.
Kurumlar Vergisi’nde yapılan artışın 80 milyar TL’nin üzerinde MTV’nin ise yaklaşık 30 milyar TL bütçe geliri yaratacağı tahmin edildi. 3,7 milyon kamu görevlisine yapılacak 8 bin 77 lira seyyanen artışın 2023 bütçesine maliyetinin ise 177 milyar lira olacağı hesaplandı. KDV artışının etkisi ise 30 milyar TL civarında olması bekleniyor.
Vergi artışlarıyla ekonomi yönetiminin enflasyon yerine bütçeyi önceliklendirdiği bir kez daha açığa çıktı. Yapılan düzenlemeler birçok üründe fiyat artışlarına neden olurken enflasyonun hem kur hem de vergilerdeki artış nedeniyle daha da tetiklenmesi bekleniyor.
Bakan Şimşek, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile sıcak para arayışlarını sürdürüyor. Göreve başladığından bu yana sık sık yurtdışı seyahatlerine çıkan ikilinin sıcak para için rotasında ‘dost ülke’ Katar oldu. Yılmaz, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Çalışma ziyaretinde, Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani ile görüştük. İkili ve heyetler arası yapılan verimli görüşmelerde, iki ülke ilişkileri ve ekonomik iş birliği imkanlarını ele aldık” dedi.
FATURAYI HALKA ÖDETİYORLAR
AKP iktidarının yeni torba kanun teklifiyle Motorlu Taşıtlar Vergisi'nden Kurumlar Vergisi'ne, pasaport harç ücretlerinden KDV'ye ve telefon kayıt ücretine kadar birçok vergiye zam geldi. Şimşek son açıklamalarını "yeni zam sinyali" olarak yorumlayan ekonomistler göre; "iktidar hatalarının bedelini halka ödettiriyor." Vergi uzmanı Ozan Bingöl, Şimşek’in açıklamasından sonra bazı vergi kalemlerinde artış beklediğini yazdı. Bingöl sosyal medya hasabından yaptığı paylaşımda, "Bütçedeki açık o kadar büyük ki; vergilemede kümesteki kazları yolma aşamasından sinekten yağ çıkarma aşamasına geçildi! Yurtdışı çıkış harcından, gümrük sunum ücretine, poşet vergisinden, akaryakıt ÖTV’sine, bandrol ücretinden, paylara kadar her kalemde zamlara hazır olmak gerek" ifadelerini kullandı. İktisatçı Mahfi Eğilmez, vergi zamlarını değerlendirirken "Vergileri artırarak bütçe açığını kapatmaya çalışmak yapısal reform değil, yanlış faiz politikasıyla yaratılan facianın halka ödettirilmesidir. Yapısal reform yapılmak isteniyorsa kamu kesiminde israfa yol açan harcamalardan vaz geçilmesi gerekir" yorumunu yaptı. Prof. Dr Veysel Ulusoy ise "Hem enflasyon belasını bilerek ve isteyerek yarat hem de bunun faturasını halka ödet. Aynı zamanda bir avuç insanı da paraya boğ. Yok, bunun bir karşılığı muhakkak vardır”
BirGün Gazetesi