Hükümetin “belini kırdığını” iddia ettiği enflasyon hız kesmiyor. Cuma günü açıklanacak olan şubat ayı enflasyon verileri beklenirken market raflarında etiket yarışı sürüyor. Et gibi bazı temel gıda ürünlerinde aylık artış yüzde 20’leri buldu.
İktidar, aralık ayından bu yana enflasyonda baz etkisiyle yaşanan rakamsal başarı gibi göstermek istese de market rafları tam tersini söylüyor. Şubat ayının ilk günlerinde 220 liraya satılan orta yağlı etin kilosu bugün yüzde 22 zamla 269.90 liraya satılıyor. Benzer şekilde deprem olduğu gün 27.90 liraya satılan kırmızı mercimek bugün 37.50 liraya raflarda yer alırken 29.90’a satılan domates 35 lira, 33.90’a satılan salatalık 36.90’a, 39.90’a satılan en ucuz bütün piliç ise 44.75’e çıktı.
Bu fiyat artışlarını değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Mehmet Emin Deniz, kendilerinin de market sepeti endeksi tuttuklarını hatırlatarak TÜİK’le birlikte açıklayacakları verilere göre özellikle et, tavuk ve süt fiyatlarında rahatsız edici artışlar olduğunu aktardı. Deniz, “Hijyen malzemelerinde de artış var. Paketli gıdada markalar ve marketlerin deprem nedeniyle elini taşın altına koyduklarını düşünüyoruz orada bir artış olmadı. Ancak buna karşın tüketici enflasyonunda aylık yüzde 2-3’lük bir artış bekliyoruz” diye konuştu.
ÜRETİCİ CAN ÇEKİŞİYOR
Kuraklık ve deprem felaketiyle birlikte başta et ve süt olmak üzerinde gıda enflasyonunda büyük artışlar beklediğini söyleyen Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı Hüseyin Demirtaş, “Tabii TÜİK yüzde 1 bile açıklayabilir onu bilemiyoruz. Ama üretimimiz kuraklıkla can çekişiyorken bir de deprem vurdu. Gıda enflasyonunda uzun sürecek bir artış dönemine girdik diyebiliriz” dedi.
Yurttaşın hissettiği aylık enflasyon artışının yüzde 7’yi bulabileceğini söyleyen Prof. Dr. Duran Bülbül ise “TÜİK bu ay bile düşük bir oran açıklayabilir. Ama artık piyasalarda bir hükmü kalmadı, Merkez Bankası’nın faiz açıklamalarına benzedi bu. Türkiye’de kimse TÜİK’in enflasyon verilerini baz alarak yatırım veya ticaret yapmıyor artık” dedi.
MACARİSTAN’DAN KARKAS ET İTHALATI
İktidar yükselen et fiyatlarına karşı yine ithalata sarıldı.
Üreticinin itirazına rağmen Macaristan’dan karkas et alındığını söyleyen Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, “Ne güzel sistem, yerli üretimi bitir yurtdışından ithal et, Tarım Bakanlığı’na sorarım son 4 senede maliyetler altında ezilen para kazanamayıp zarar eden üreticiler damızlık süt veren ineklerini keserken neredeydiniz?” dedi. İthal etlerin ilk etapta İstanbul, daha sonra diğer illere dağıtılacağını belirtti.
İSTANBUL TÜFE’DE ARTIŞ YÜZDE 3.83
İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) enflasyonda ön gösterge olarak kabul edilen İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi, Şubat 2023’te aylık yüzde 3.83, yıllık ise yüzde 78.62 arttı. Toptan Eşya Fiyatları İndeksi’ndeki artış ise aylık yüzde 2.38, yıllık yüzde 78.69 oldu. Perakende fiyatlarda en yüksek aylık artış yüzde 8.01 ile sağlık ve kişisel harcamalarda oldu.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ise geçen ay markette 41 ürünün 31’inde üreticide 33 üründen 19’unda fiyat artışı olduğunu söyledi.
CUMHURİYET GAZETESİ