Piyasalara destek olmak için TL ve döviz likidite yönetimine dönük önlemler açıkladı. MB, yabancı para zorunlu karşılıklarda 400 baz, TL zorunlu karşılıklarda 250 baz indirime gitti.
Yapılan Açıklamada, Türk Lirası likidite yönetimi alanında alınan önlemler şu şekilde sıralandı:
Merkez Bankası tarafından gün içi ve gecelik vadedeki hazır imkanlar çerçevesinde bankalara ihtiyaç duydukları tüm likidite sağlanacaktır. Türk Lirası işlemler karşılığında alınan teminatların iskonto oranları tür ve vadelerine göre güncellenerek bankalara teminat yönetiminde esneklik tanınacaktır.
Söz konusu düzenleme ile bankaların mevcut serbest teminatlarının iskonto edilmiş değerinde 3,8 milyar TL tutarında artış olması öngörülmektedir. Bankaların Türk Lirası işlemleri için kullanabilecekleri teminat döviz depo limitleri 7,2 milyar Euro seviyesinden 20 milyar Euro’ya çıkarılmıştır.
2018 Sene Para ve Kur Politikası metninde yer aldığı üzere, temel fonlama aracı olan 1 hafta vadeli repo ihalelerine ilave olarak ihtiyaç duyulan günlerde geleneksel yöntemle 91 güne kadar vadeli repo veya depo satım ihalesi açılabilecektir.
Bankacılık sistemi fonlama ihtiyacının yüksek olduğu günlerde vadeleri 6 - 10 gün arasında olmak kaydıyla farklı vadelerde birden çok repo ihalesi açılabilecektir.
Bankaların teminat yönetimine esneklik kazandırılması için, 1 hafta vadeli repo ihalelerinde kazanan tekliflerin bir bölümünün veya tamamının, bankalar tarafından talep edilmesi halinde repo işlemi yerine aynı faiz oranı ve vade ile Bankalararası Para Piyasasında depo işlemi olarak sonuçlandırılmasına imkan tanınacaktır.
Merkez Bankası, döviz depo piyasasındaki aracılık faaliyetlerine yeniden başlayacak
Döviz likidite yönetimi politikası kapsamında, bankalar bir hafta vadeye ek olarak bir ay vadeyle de döviz depo imkanından yararlanabilecek. Merkez Bankası, döviz depo piyasasındaki aracılık faaliyetlerine yeniden başlayacak.
Bu çerçevede, Döviz ve Efektif Piyasaları Uygulama Talimatı ile belirlenen kurallar doğrultusunda döviz depo piyasasında bankalar Merkez Bankası aracılığı ile birbirlerinden borç alıp verebilecekler.
Bankaların döviz deposu almak üzere de kullanabilecekleri 50 milyar ABD doları seviyesindeki mevcut limitlerinin gerektiğinde artırılabileceği ve kullanım şartlarında iyileştirmeye gidilebilecek açıklamada, "Bankalar Döviz ve Efektif Piyasalarında kendilerine tanınan limitler dahilinde döviz karşılığı efektif işlemleri yoluyla Merkez Bankasından efektif temin edebileceklerdir.
Piyasa derinliği ve fiyat oluşumları yakından takip edilecektir. Gerekli görülmesi halinde, finansal istikrarı korumaya yönelik ihtiyaç duyulacak tüm önlemler alınacaktır.
Merkez Bankasından dolar hamlesi
Merkez Bankası, yabancı para diğer yükümlülükler için zorunlu karşılık oranlarının 400 baz puan indirildiğini açıkladı.
MB'den zorunlu karşılıklara dair yapılan basın açıklamasında, finansal piyasaların etkin işleyişinin desteklenmesi ve bankalara likidite yönetiminde esneklik sağlanması amacıyla; Türk Lirası zorunlu karşılık oranlarının tüm vade dilimlerinde 250 baz puan indirildiği belirtilerek yabancı para diğer yükümlülükler için aşağıdaki vadelerde zorunlu karşılık oranları 400 baz puan indirildiği söylendi.
Yabancı Para Diğer Yükümlülükler Mevcut Zorunlu Karşılık Oranları, Yeni Zorunlu Karşılık Oranları
1 seneye kadar (1 sene dahil) vadeli % 24 % 20
2 seneye kadar (2 sene dahil) vadeli % 19 % 15
3 seneye kadar (3 sene dahil) vadeli % 14 % 10
Açıklamada, yabancı para yükümlülükler için azami ortalama tesis imkanı yüzde 8’e çıkarıldı, "Rezerv Opsiyonu Mekanizması kapsamında Türk lirası yükümlülükler karşılığında ABD doların yanısıra euro cinsinden de zorunlu karşılık tesis edilebilecektir. Değişiklik ile finansal sisteme 10 milyar TL ve 6 milyar ABD doları ile 3 milyar ABD doları tutarında altın cinsinden likidite sağlanmış olacaktır.