EYT, deprem, yeni maaş zamları... Bütçe açığı en az 3'e katlanıyor

Önümüzdeki hafta yapılacak seçimin ardından iktidarın ilk işi, EYT, deprem ve yeni maaş zamlarını finanse etmek için ek bütçe yapmak olacak. Tüm bunların ağır yükü nedeniyle 660 milyar lira olarak tahmin edilen bütçe açığının en az 3'e katlanacağı, bunun da 1.5-2 trilyon lira büyüklüğünde yeni bir bütçeyi zorunlu hale getireceği hesaplandı.

EYT, deprem, yeni maaş zamları... Bütçe açığı en az 3'e katlanıyor

Türkiye, Cumhurbaşkanlığı seçiminin 28 Mayıs Pazar günü yapılacak ikinci turuna odaklanmışken, seçimin kazananı, öncelikle yoğun ekonomi gündemiyle uğraşacak. Döviz kuru, faiz, enflasyon, cari açık, iç ve dış borçlar başta olmak üzere birçok sorun çözüm beklerken yeni iktidarın ilk işi ek bütçe çıkarmak ya da yeni bir bütçe yapmak olacak.

Seçim taahhütleri, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT), deprem, artan faiz giderleri ve maaş zamlarının ağır yükü nedeniyle bütçe açığının en az 3'e katlanacağı, bunun da 1.5-2 trilyon lira büyüklüğünde yeni bir bütçeyi zorunlu hale getireceği hesaplanıyor.

660 MİLYAR LİRA 3'E KATLANACAK

Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre, bütçe maratonu nedeniyle yeni Meclis yazın ağır bütçe mesaisiyle işe başlamak zorunda kalacak. Seçim vaatleri ve EYT'nin büyüklüğü dikkate alınmadan hazırlanan 2023 yılı bütçesi 4 trilyon 470 milyar lira gider, 3 milyar 810 milyon lira gelir ve 660 milyar lira açık tahminiyle hazırlanmıştı.

Yıl içerisinde her gün yenileri eklenen seçim harcamaları ve vaatleri ile EYT'nin getirdiği yüklere şubat ayında ülkeyi sarsan bir de deprem felaketi eklendi. Yapılan hesaplamalar, 660 milyar liralık açığın en az 3'e katlanacağı, bu nedenle devasa kaynak ihtiyacının sağlanabilmesi için en az 1.5-2 trilyon liralık yeni bir bütçenin yapılması gerektiğini gösteriyor.

EYT'NİN SADECE BU YILKİ YÜKÜ 300 MİLYAR LİRA

Emeklilikte yaşa takılanların emekli edilmesiyle birlikte SGK'nın bu yıl yaklaşık 2-2.5 milyon yeni emekliye ilave maaş ödemesi gerekti. Emeklilik işlemleri yavaş sürse de emeklilik işlemlerinde başvuru tarihi baz alındığı için yılın sonuna yaklaşıldığında mart, nisan ve mayıs aylarından biriken yüz binlerce EYT'liye birikmiş aylıkları ve bayram ikramiyeleri ödenecek. EYT'nin sadece bu yılın bütçesine getireceği ek yükün 300 milyar lirayı bulması bekleniyor.

EK BÜTÇE VE BORÇLANMA YOLU GÖZÜKÜYOR

Depremin başta kamu bütçesi olmak üzere ekonomiye maliyetinin minimum hesaplamalarla bile 35 milyar doların üzerinde olacağı belirtiliyor. Depremde yıkılan konutların yerine yenilerinin yapılması ile alt yapıların, yolların, kamu binalarının inşa edilmesi bütçeye yüzlerce milyar liralık ek yük getirdi. Mevcut bütçeyle karşılanamayacak bütün bu giderler ek bütçe ve borçlanmayla finanse edilmeye çalışılacak.

Karar Gazetesi 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER