İran ile çok eski senelere ve başta petrol ve doğalgaz ithalatına dayanan bir ticaret ilişkisi olduğunu belirten Fatih Dönmez, doğalgaz ithalatının uzun dönemli bir kontrata dayalı olarak yapıldığını söyleyerek "Bu kontratın süresi 2026 senesine kadar devam edecek.
Senelik 9,5 milyar metreküp civarında doğalgaz alıyoruz. Ülkedeki vatandaşlarımızın soğukta bırakma veya elektriksiz karanlıkta bırakma gibi bir durum söz konusu olamayacağına göre, kontrat hükümlerine dayalı olarak bu ticaretimiz sürecek.
AMBARGO TEK TARAFLI
İran'a yönelik ambargo ABD'nin tek taraflı uygulaması olduğunu söyleyen Dönmez, meşru bir ticaret yaptıklarını ve arz güvenliği açısından bu ticaretin çok önemli olduğunu söyledi.
İran ile senelerden beri süregelen bir komşuluk hukukuna sahip olunduğunu belirten Enerji Bakanı, ticaretin bu kapsamda değerlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.
Türkiye-ABD arasında krize de değinen Fatih Dönmez, bir Türk heyeti şu anda ABD'de olduğunu anımsatarak, "Yaptırımlar da dahil olmak üzere bir seri konu hakkında müzakere yapılıyor. Söz konusu diyalogdan olumlu bir netice çıkması konusunda ümitliyim.
SONDAJ BİRKAÇ AYA BAŞLIYOR
Akdeniz'de ilk derin deniz ve sığ deniz sondajının bu sene başlayacağını söyleyen Bakan Dönmez, bu amaçla bir sondaj gemisi temin edildiğini ve geminin bakımlarının yapıldığını belirtti.
Önümüzdeki 1-2 ay içerisinde ilk sondaj başlanacak Dönmez, "Biz bu gemimizle Doğu Akdeniz'de hidrokarbon rezervlerimizin fetihlerini bekliyoruz. Doğu Akdeniz'de komşu ülkelerin birçoğu doğalgaza eriştiler.
Bizim verilerimiz de son derece iyi ve olumlu. İlk sondajın Antalya açıklarında yapılacağını söyleyen Fatih Dönmez, diğer çalışmanın ise Mersin'de yapılcak olan sığ deniz sondaj çalışması olduğunu açıkladı.
Türkiye'nin petrol ve gazda dışa bağımlılığına vurgu yapan Dönmez, "Oyunun kaderini değiştirecek hamle, eğer bulabilirsek, bütün milletimizden de bu arada dualarını bekliyoruz, bu doğalgaz veya petrolü karada veya denizde nerede varsa arayıp bulmak istiyoruz.
Üçüncü santral Çinlilerle
Bakan Dönmez, nükleer enerjide de üçüncü santral için yer tespit çalışmalarında sona doğru yaklaşıldığını belirterek, "Çok sayıda kriter söz konusu, hepsini inceliyoruz.
Elektrik ihtiyacının çok olduğu sanayi bölgelerine yakınlığı düşünülünce, üçüncü nükleer santrali Trakya'da düşünüyoruz, burada Çinlilerle ilerleyeceğiz.
Enerji verimliliğinin önemine değinen Dönmez, "Verimlilikte 2023 senesine kadar 10 milyar dolar yatırım yapabilirsek, bunun 2033 senesine kadar sağlayacağı tasarruf 30 milyar doları bulur.
ZAM FATURALARA YANSIMAZ
Enerjide yakın geçmişte elektrik ve doğalgaza gelen zammın hatırlatılması üzerine de Bakan Dönmez, şu değerlendirmeyi yaptı:
Özellikle son bir senede petrol fiyatları neredeyse 50 dolarlardan 70 dolarlara geldi. Keza birçok ürünü dışarıdan ithal ediyoruz. Kurdaki artışları dikkate aldığınızda aslında bu zam oranları çok makul olduğunu görüyoruz.
Fakat benim aslında söylemek istediğim husus, vatandaşlarımız, girişimcilerimiz verimliliği artırıcı işlere yatırım yaparlarsa, faturalarında bu zammın etkisini görmezler.
Dev ihaleler gerçekleşti
Fatih Dönmez, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihaleleri ile yerli kaynaklara yönelirken, bir taraftan da yerli teknolojileri artırmayı amaçladıklarını belirterek, "Daha evvel rüzgarda kule ve kanat gibi bazı yerli ekipmanları yaparken asıl jeneratörün üretildiği aksamı Türkiye'de yapabilir hale geldik.
Dünya markası bir üretici İzmir Aliağa'da fabrikayı kuracak. Yenilenebilir enerjide yeni yatırımlarımız ve ihaleler sürecek.
Dönmez, iki senede hem güneş enerjisinde hem rüzgarda iki büyük ihale gerçekleştirdiklerini hatırlattı.
Kaynak : Yeni Şafak