78.8 milyar dolarlık pimi çekilmiş KKM

2021 Aralık ayında döviz kurlarındaki yükselişin önüne geçmek için ekonomi yönetimi tarafından başlatılan kur korumalı mevduat birinci yılını doldurdu. Bakan Nebati'nin iyimser açıklamasının tersine KKM adeta 1.46 trilyon liralık (78.8 milyar dolar) bir bombaya dönüştü. Bankacılık uzmanı Erol Taşdelen, "Döviz artırılmazsa kur şokunun önünde durulması mümkün değil" dedi.

78.8 milyar dolarlık pimi çekilmiş KKM

2021 Aralık ayında döviz kurlarındaki yükselişin önüne geçmek için ekonomi yönetimi tarafından başlatılan Kur Korumalı Mevduat (KKM) birinci yılını doldurdu. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin “Küresel ve bölgesel zorlukların önemli ölçüde arttığı 2022 yılında KKM uygulaması finansal istikrarın güçlendirilmesine, döviz talebinin sınırlandırılmasına ve Türk Lirası mevduatın vadesinin uzamasına önemli katkılar sağladı.

Uygulama aynı zamanda makroekonomik dengelerimize de olumlu katkı yaptı ve ekonomik aktivitenin sağlam temeller üzerinde büyümesinde önemli rol oynadı” sözleriyle tanımladığı KKM, planlananın tam tersine ekonomi yönetimi için pimi çekilmiş bir bomba haline dönüştü.

'ARTIK BİR CAZİBESİ KALMADI'

'Arka kapıdan' satışlarla döviz kurlarının son 2 aydır stabil hale getirilmesi nedeniyle KKM yıllık yüzde 12’ye düşen faiziyle yüzde 26-30'a kadar çıkan TL mevduat faizinin bile gerisine düşerek eski cazibesini yitirdi. halktv.com.tr'den Nuray Tarhan'ın haberine göre Şimdi 9 Aralık itibarıyla hesapta biriken 1 trilyon 464 milyar liranın (78.8 milyar dolar) nereye yöneleceği endişeyle bekleniyor. Şu anda parayı enflasyona karşı korumanın tek yolunun borsa olduğunu düşünenler kadar, güvenli liman olarak gördüğü yatırım enstrümanlarından kopmak istemeyen bir kitle de azımsanmayacak çoğunlukta.

‘HESAP SAHİPLERİNİN DÖVİZE YÖNELMEYECEĞİNİ SÖYLEMEK GERÇEKÇİ DEĞİL’

Bankacılık uzmanı Erol Taşdelen, 11 Kasım’dan bu yana KKM’de biriken paranın 9.9 milyar lira düştüğüne dikkat çekerek, “KKM’de toplanan para toplam gerçek kişi ve ticari vadeli mevduat olan 5.1 trilyon TL'nin yüzde 28 seviyesini aşmış durumda. KKM'deki muhtemel çözülmenin ‘dövize yönelmeyeceğini’ söylemek gerçekçi değil. KKM aslında 78.8 milyar USD'lik pimi çekilmiş bomba haline geldi” dedi.

‘DÖVİZ KURLARI ARTMAZSA KUR ŞOKLARINA HAZIR OLALIM’

Çözülmeyi durdurmanın tek yolunun yeni kur düzeltmesi ile döviz kurlarında artışın yapılması olduğunu vurgulayan Taşdelen, “KKM'den gelecek döviz talebinin önünde durulması mümkün değil. Döviz kurunu artırmama yönünde direnme olursa ve KKM çözülürse kur şokunun önünde durulması mümkün değil. Tek mesele, bu yavaş yavaş mı olacak yoksa ani mi, hep birlikte göreceğiz” diye konuştu. 

KARAR GAZETESİ 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER