YÖNETİCİ ATAMA YÖNETMELİĞİ HANGİ YENİLİKLERİ GETİRDİ ?

Uzun tartışmaların ardından yayınlanan yönetici atama yönetmeliği, taslakta yapılan bazı değişikliklerle yayımlandı. Yönetmelik hangi yenilikleri getiriyor. İşte madde madde yenilikler:.

YÖNETİCİ ATAMA YÖNETMELİĞİ HANGİ YENİLİKLERİ  GETİRDİ ?
 
Dönüşen okul yöneticileri rahatladı
 
Yayınlanan Yönetici Atama Yönetmeliği’nde dikkat çeken hususların başında uzun süredir diken üstünde olan dönüştürülen kurumlardaki norm fazlası ve uygun branşta olmayan yöneticileri rahatlatan hükümlerin olması geliyor.
 
Yönetmeliğin Konuyla ilgili geçici maddesi şöyle:
 
Dönüştürülen okulların yöneticileri
 
GEÇİCİ MADDE 2 - (1) 30/3/2012 tarihli ve 6287 sayılı Kanun gereği dönüşümleri yapılan okulların, 5 inci maddenin birinci fıkrasının (c) bendi dolayısıyla norm kadro fazlası haline gelen ve durumlarına uygun bir eğitim kurumu yöneticiliğine atanamayan yöneticiler, 19 uncu maddeye göre yer değiştirmeye tabi tutulana kadar bir defaya mahsus olmak üzere kadrolarının bulunduğu okullarda bırakılır. Bu durumdaki yöneticilerin 18 inci maddeye göre isteğe bağlı yer değiştirme hakları saklıdır.
 
MADDE 5- (1) c) bendi ise;
 
c) Atanmak üzere başvurulacak eğitim kurumuna alanı itibariyle öğretmen olarak atanabilmek veya bu eğitim kurumunda aylık karşılığı okutabileceği ders bulunmak; fen ve sosyal bilimler liseleri ile bilim ve sanat merkezleri yöneticiliği için bu okullarda öğretmenlik yapmış veya yapmakta olmak,
 
Bu duruma göre;
 
Ortaokullarda görev yapan sınıf öğretmenliği kökenli yöneticiler ile ilkokullarda görev yapan branş öğretmeni kökenli yöneticiler bulundukları kurumlardaki rotasyon sürelerini dolduruncaya kadar yani halen görev yapmakta oldukları kurumlardaki 6.yılı tamamlayana kadar bu kurumlardaki görevlerine devam edebileceklerdir. 
 
Hizmet bölgesi geldi
 
Yapılan önemli değişikliklerden okul tiplerine göre hizmet bölgelerinin belirlenmiş olmasıdır. Her yönetici belirlenen 4 hizmet bölgesinde 6 yıllık süre ile görev yapma zorunluluğu getiriliyor. 
 
Mülakata bakanlık dışından komisyon üyesi
 
Kurum  Müdürlüğünün sözlü sınav komisyonunda bakanlık temsilcisi veya öğretim görevlisinin yer alacak olması da  yapılan başka bir değişiklik olarak göze çarpıyor. 
 
İşte madde madde yeni yönetmeliğin getirdikleri: 
 
EK-1’in tamamı dikkate alınacak
 
Taslakta ek-1 değerlendirme formu puanının sınav puanının belirlenmesine belli oranda etkisi varken yayınlanan yönetmelikte EK-1 puanlarının tamamı dikkate alınacak. 
 
Aylık karşılığı okutacağı dersin olması yeterli
 
Bir kuruma atanabilmek için, Atanmak üzere başvurulacak eğitim kurumuna alanı itibariyle öğretmen olarak atanabilmek veya bu eğitim kurumunda aylık karşılığı okutabileceği ders bulunması yeterli olacak. 
 
Müdürlük için 1 Yıl yöneticilik şartı
 
Yazılı sınavın son başvuru tarihi itibariyle müdürlük sınavı için bir yıl müdür başyardımcılığı veya müdür yardımcılığı veyahut müdür yetkili öğretmenlik yapmış olmak; müdür yardımcılığı sınavı için de en az iki yıl öğretmenlik yapmış olmak yeterli olacak
 
 
“Meslek Dersi Öğretmeni” ifadesi karışıklığa nede olacak
 
“İmam hatip ortaokul ve liseleri ile mesleki ve teknik eğitim kurumlarının müdür yardımcılarından en az biri öncelikli olarak meslek dersi öğretmeni adaylar arasından atanır.”  İfadeleri yer almaktadır. Bu ifade imam hatip ortaokullarına Din kültürü öğretmenlerinin atamalarında bir avantaj sağlayıp sağlamadığı hususunda tereddütler oluşturmakta. Çünkü İmama Hatip Ortaokullarında meslek dersi yok. Aynı husus EK-1’deki  ek puanlar için de geçerli. 
 
Tüm Münhallar duyurulacak
 
Taslaktaki, münhalların duyurulması ile ilgili  “atama yapılacak eğitim kurumları”  ifadesi yerine “İl genelinde açık bütün eğitim kurumları” şeklinde ifade edilmesi, idarenin bazı eğitim kurumlarındaki münhallara atama yapmamasının önünü kapatmış oldu. 
 
Başyardımcıyı okul müdürü belirleyecek
 
Taslakta en çok tartışılan hususlardan bir olan müdür başyardımcılığının statüsü de görevlendirmeden atamaya dönüştürüldü. Ancak, kimin müdür başyardımcısı olacağına ilişki takdir, okul müdürünün olmaya devam edecek. 
 
Rotasyonu 6 yıl
 
Müdür, müdür başyardımcısı veya müdür yardımcısı olarak görev yaptıkları eğitim kurumunda altı yıllık çalışma süresini tamamlayan yöneticilerin görev yeri değiştirilecek. 
 
Yönetici Atamalarının Yapılacağı Tarih Belli Oldu.
 
4 Ağustos 2013 Tarihinde yayımlanan yönetmelikte bu yıla mahsus atama takvimi dikkate alınmaksızın iki ay için atamalar yapılacak. Yani, bu yılki atamalar 4 Ekim 2013 tarihine kadar yapılmış olacak.
Güncelleme Tarihi: 04 Ağustos 2013, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
yönetici
yönetici - 11 yıl Önce

2012 Temmuz ayı e-akademi 4+4+4 eğitim proğramında dönüşen okullarda yöneticiler : “Alanı sınıf öğr. Olanların yöneticilik görevi okulu Ortaokula dönüşünceye kadar yöneticilik görevi devam eder” demekte, tersine alan öğ. Yöneticilerin okulu İlkokula dönüşünceye kadar görevi devam eder denilmekte, buna göre bir çok ilde atamalar yapıldığı halde ve 4 Ağustos 20132te yayımlanan yönetmelikte de yön. 5. mad.1/C bendi gereği ve 22. madde apaçık ortada iken hala mevcut yöneticilerin okullarında kalacağı yönündeki değerlendirme hangi aklın eseri? Kaldı ki doğrudan dönüşen okullara 2012 okul dünüşümü esnasında yöneticiler branşına göre atandı, hatta geçen haziran ayında da atamaları yapan iller var. Önümüzdeki günlerde diğer illerde atamaları yapacaklar. Geçici 5. madde bu kapsamda normu ile İlişkilendirilemeyenler işçindir.

yönetici
yönetici - 11 yıl Önce

2012 Temmuz ayı e-akademi 4+4+4 eğitim proğramında dönüşen okullarda yöneticiler : “Alanı sınıf öğr. Olanların yöneticilik görevi okulu Ortaokula dönüşünceye kadar yöneticilik görevi devam eder” demekte, tersine alan öğ. Yöneticilerin okulu İlkokula dönüşünceye kadar görevi devam eder denilmekte, buna göre bir çok ilde atamalar yapıldığı halde ve 4 Ağustos 20132te yayımlanan yönetmelikte de yön. 5. mad.1/C bendi gereği ve 22. madde apaçık ortada iken hala mevcut yöneticilerin okullarında kalacağı yönündeki değerlendirme hangi aklın eseri? Kaldı ki doğrudan dönüşen okullara 2012 okul dünüşümü esnasında yöneticiler branşına göre atandı, hatta geçen haziran ayında da atamaları yapan iller var. Önümüzdeki günlerde diğer illerde atamaları yapacaklar. Geçici 5. madde bu kapsamda normu ile İlişkilendirilemeyenler işçindir.

MÜDÜR BAŞYARDIMCILIĞI HAKKI VERİLSİN
MÜDÜR BAŞYARDIMCILIĞI HAKKI VERİLSİN - 11 yıl Önce

04.08.2013 tarihli yönetmeliğe göre 2011 tarihli Müdür Başyardımcılığı sınavını kazanan adayların sınavlı atama hakkı ne olacak? Onlarda müdürlük, müdür yardımcılığı seçme sınavını kazananlardan, neyi eksik? Kimse bu durumu niçin görmüyor?

etike
etike - 11 yıl Önce

kesinlikle norm fazlasi yönetici atamasi yapilmali hem kuralolarak hem etik olarak norm fazlası idareci atama münhal okul sayısında değişiklik yapmaz okullar ve öğrenciler gerçekten düşünülüyorsa binlerce okul yeni eğitim öğretim yılına deneyimsiz idarecilerle girecek demektir. Hem Sınavı kazanan arkadaşlar idareci değil sadece aday maduriyetide norm fazlası yöneticilere sorunsaygılarımla

idareci
idareci - 11 yıl Önce

"GEÇİCİ MADDE 2 – (1) 30/3/2012 tarihli ve 6287 sayılı Kanun gereği dönüşümleri yapılan okulların, 5 inci maddenin birinci fıkrasının (c) bendi dolayısıyla norm kadro fazlası haline gelen ve durumlarına uygun bir eğitim kurumu yöneticiliğine atanamayan yöneticiler, 19 uncu maddeye göre yer değiştirmeye tabi tutulana kadar bir defaya mahsus olmak üzere kadrolarının bulunduğu okullarda bırakılır. Bu durumdaki yöneticilerin 18 inci maddeye göre isteğe bağlı yer değiştirme hakları saklıdır" der.-Yönetmelik durumlarına öre atanamayanların 19. Mad. Göre yerinde bırakılacağını yazıyor. Bu durumda norm fazlası normlarına atanacak, atanamaz ise yerinde kalacak şartına dikkat edilmelidir.

Yıldırım Çakan
Yıldırım Çakan - 11 yıl Önce

Yönetmelik norm fazlaları öncelikle atanır diyor, İnsan kaynakları Genel Müdürü ise önce sınava dayalı atamalar yapılsın diyor.----------Temel 20 yaşındaki oğlunu askere çağırmışlar ama ısrarla 16 yaşındaki oğlunun önce askere gitmesi için askerlik şubesine dilekçe yazmaya devam etmiş...

Yıdırım Çakan
Yıdırım Çakan - 11 yıl Önce

MEB ısrarla yönetmelik değiştiriyor, olmuyor bi daha... uygulamayı talimatla yürütüyor. Allah aşkına yönetmeliğin ne gereği var? Önce sınava dayalı yönetici atanacak ya.Adını değiştirmek için gittiği mahkemenin hakim Temel'e adını soraradının TEMEL DANGALAK olduğunu duyunca makul bir isim tercihini sorar:Temel:-DURSUN DANGALAK olsun hakim bey, der.MEB in yönetmelik değiştirmesi gibi... sırada CEMAL DANGALAK olsa gerek...

naim kara
naim kara - 11 yıl Önce

erek 22. madde, gerek ise geçici 2. madde norm fazlaları bulundukları yerde bırakılır demiyor. Normu ile ilişkilendirilemeyenler yerinde bırakılır diyor. sanki bu şart yokmuş gibi 5. 1/C bendine göre hiç kimse norm fazlası olmuyor, yerinde bırakılır mı diyor? Bu ne biçin ifade? yönetmeliğin 5. 1/C bendi, 22. madde ve geçici 2. madde hiç bir anlam ifade etmiyor da bazı iller bunların özeti olarak "her okulda mevcut yöneticiler için bulundukları okula yeniden bir atama kararnamesi çıkarılsın" anlamı çıkarılmışçasına her yöneticiyi okuluna yeniden atamış. İşin doğrusu özetle :1-Yönetmeliğin 5.1/C bendine göre ortaokula dönüşen okuldaki sınıf öğretmeni branşındaki yöneticiler ilkokullara, tersine ilkokullardaki alanı branş öğretmenliği olan yöneticiler ortaokullara atanacaklar. 2-Bu atama imkanlar ölçüsünde gerçekleştirilirken branşına uygun okul bulunmayanlar bir defaya mahsus bulundukları okulda göreve devam edeceklerdir. Yorumların çoğu sanki yönetmeliğin 5, 22 ve geçici 2. maddesi hiç yokmuş ve yönetmeliğin gizli bir satırında -her yönetici için yeni bir kararname çıkarılacak, iş bitecek- diye gizli bir madde varmışçasına yapılıyor. Aksi takdirde norm fazlası, normu ile ilişkilendirme tanımları neyi ifade ediyor?


SIRADAKİ HABER