UZMAN ÖĞRETMENLİKTE HAKSIZLIK

Milli Eğitim Bakanlığı “Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yükselme Sınavında 60 ve üzeri puan alanlar ile alanında veya eğitim bilimleri alanında tezli yüksek lisans öğrenimini 30 Eylül 2005 tarihine kadar tamamlayanlara başvuru yapmaları halinde başvuru tarihi itibariyle uzman öğretmenlik sertifikası düzenleneceğini açıklamış ve müracaatları almaya başlamıştır.

UZMAN ÖĞRETMENLİKTE HAKSIZLIK

Başvuru Giriş Ekranındaki açıklamada “ Başvuru Türü seçeneklerinde yer alan yüksek lisans (muafiyet dışı) ifadelerinden; Daha önce başvuru yapıp kontenjana giremeyen Alanının da veya eğitim bilimleri alanı tamamlanan tezli yüksek lisans öğrenimlerini 30 Eylül 2005 tarihine kadar tamamlayanlar anlaşılacaktır.” şeklinde açıklamasıyla  30 Eylül 2005 tarihiyle sınırlama yapılmıştır. Bu tarihten sonra yüksek lisansını bitirenlere uzmanlık hakkı verilmemesi doğru mudur?


Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselme Yönetmeliği’nin 13 üncü maddesine göre kariyer basamaklarında yükselme sınavı her yıl yapılmak zorunda idi. Ayrıca yüksek lisans yaptığı için sınavdan muaf olanlar için de her yıl başvuruları almak zorunda idi. Ancak bu görev ihmal edildi.
  Bakanlık o gün müracaatta bulunanlara hak tanıyor ancak, kendi ihmali nedeniyle sonraki yıllarda müracaatta bulunamayanlara bu hakkı vermiyor. 


Yönetmeliğin sınavdan muaf olan adayların başvurularında aranacak şartları içeren 9 uncu maddesi incelendiğinde ; Adaylık dönemi hariç başvuru süresinin son günü itibarıyla alanında veya eğitim bilimleri alanında tezli yüksek lisans öğrenimini tamamlayanlardan uzman öğretmenlik için öğretmenlikte 7 yıl kıdemi bulunmak şartı aranmaktadır.


Bu durumda olanların sınava girmesi söz konusu olmadığından, 30 Eylül 2005 tarihi itibariyle 6 yıl 10 ay hizmeti olduğu için uzman öğretmenliğe müracaatta bulunamayan yüksek lisans mezunu bir öğretmenin yönetmelik gereği ertesi yıl uzman öğretmenliğe müracaat etmesi ve uzman öğretmen olması gerekirken Bakanlık müracaatları almadığı için 6 yıldır uzman olamamaktadır.  


Anayasa mahkemesinin oran sınırlamasını kaldırdığını dikkate aldığımızda Bakanlığın, 30 Eylül 2005 tarihiyle sınırlama yapmaksızın tezsiz yüksek lisansını tamamlayanlardan adaylık süresi hariç 7 yılını dolduranlara sertifika hakkı tanıması adil bir işlem olacaktır.
 
                   Doğan CEYLAN
               Müfettişler Derneği Başkanı




 

Güncelleme Tarihi: 22 Haziran 2011, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
Melih KURT
Melih KURT - 13 yıl Önce

Sayın Doğan CEYLAN,bu durumdan mağdur olanlar ne yapabilir?

SIRADAKİ HABER