Sözleşmeli Öğretmene Becayiş Yok!

Sözleşmeli Öğretmenlerin Haklarında Yapılan Haberlerden Dolayı Kafaları Epeyce Karışık.

Sözleşmeli Öğretmene Becayiş Yok!

2011 Yılı Öğretmenlerin İller Arası İsteğe Bağlı Yer Değiştirme Kılavuzunun 3.19. maddesi şöyle: “Bakanlığımıza bağlı resmî eğitim kurumlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4/B maddesi kapsamında görev yapan sözleşmeli öğretmenlerden; 15 Eylül tarihi itibarıyla bulunduğu ilde 3 (üç) yıllık görev süresini tamamlayan/tamamlayacak olanlar, 5 il tercih etmek suretiyle hizmet puanı üstünlüğü esasına göre karşılıklı yer değiştirme isteğinde bulunabileceklerdir.”

Bu ifadeden hareketle bazı sitelerde “Sözleşmelilere becayiş hakkı verildi.” gibi haberlerin yapıldığını hayretle izliyoruz.

Bunun becayişle falan ilgisi yok. Yapılan yalan yanlış haberler insanları gereksiz hayallere sevk ediyor ve neticesinde de hayal kırıklıkları oluşuyor.

Şimdiden “sözleşmeli öğretmen becayiş” linklerinde “3 yıldır .......’da çalışıyorum, ............’da çalışan biriyle yer değiştirmek istiyorum.” mesajları yazılmaya başlandı bile.

Halbuki becayişin olabilmesi için iki “gerçek” kişinin karşılıklı olarak anlaşmaları ve başvurmaları esası vardır ve bu diğer bakanlıklarda da böyle uygulanmaktadır.

Yeni durumda yapılan uygulama hiç de becayiş falan değil normal bir iller arası atamadır. Bir farkla ki sözleşmeli öğretmenler sistem üzerinden başvuru yapacaklar, başvurdukları ilden kendi illerine başvuru varsa puan üstünlüğüne göre atamaları yapılacak.

Örneğin Hakkari’de çalışan sözleşmeli öğretmenler Ankara’ya atanmak için sistem üzerinden başvursunlar ve sayıları 50 olsun. Ankara’dan da Hakkari’ye 10 başvuru olsun. 50 başvurudan en çok puana sahip 10 kişinin ataması Ankara’ya, Ankara’dan başvuran 10 kişinin ataması da Hakkari’ye yapılacak.

Bakalım Sağlık Bakanlığında durum nasıl?

Sözleşmeli Sağlık Personeli Atama ve Nakil Yönetmeliği’nin 8. Maddesinin g fıkrası şöyle: 

"Sözleşmeli personelin, aynı unvanda istihdam edilmek kaydıyla, üstleri vasıtasıyla sözleşmenin bitimine bir ay kala ilgili İl Sınav ve Kura Komisyonlarına karşılıklı yer değiştirme talebinde bulunması halinde görev yerleri, talepleri doğrultusunda değiştirilir. Bu şekilde yapılacak bir yer değiştirmede, sözleşmeli personelin, istihdam edildiği hizmet biriminde en az 1 yıl çalışmış olması şartı aranmaz. Ancak, sözleşme yapıldıktan sonraki karşılıklı yer değiştirmeler yeni sözleşme döneminin başlangıcında uygulanır. Ayrıca, görev yerleri kura ile belirlenen personelden, kura sonuçlarının ilanından itibaren bir hafta içinde Merkez Sınav ve Kura Komisyonuna birlikte başvurarak yer değiştirme talebinde bulunanların yerleri, talepleri doğrultusunda değiştirilir."

Birlikte başvurarak
ifadesinden açıkça belli ki başvuranlar bizzat karşılıklı olarak anlaşmış gerçek kişilerdir.

Kaldı ki gerçekten becayiş hakkı verilse ne olur? Çok tercih edilen batı illerinde kısmen yer değiştirme olabilir ama doğudan batıya gitme imkanının son derece sınırlı kalacağı açıkça ortadadır.

Özetle seçim öncesi yoğunlaşan sözleşmeli haberleri ve kadro sözü verilen sözleşmeli öğretmenler üzerinden yapılan yorumlar havada uçuşuyor.

Sözleşmeli öğretmenler hem bu tür uygulanması çözüm getirmeyecek tedbirleri istemiyorlar, hem de haklarında yapılan yanlış haberler onların durumunu daha da zorlaştırıyor.

İstekleri kısa, açık, anlaşılır, makul ve mantıklı: Kadro!


Bekir KARABULUT



 

Güncelleme Tarihi: 31 Mayıs 2011, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER