SINIF ÖĞRETMENİNDEN BRANŞ ÖĞRETMENİ OLUR MU ?

Milli Eğitim Bakanlığı norm fazlası sınıf öğretmenlerini eritmek adına yaptığı alan değişikliği ile binlerce sınıf öğretmeni alan değiştirmiş oldu. Bu durum branş öğretmenlerinin tepkisine yol açarken sınıf öğretmenlerinin branş öğretmenliği konusunda yeterlilikleri de tartışma konusu olmaya başladı.

SINIF ÖĞRETMENİNDEN BRANŞ ÖĞRETMENİ OLUR MU ?
Milli Eğitim Temel Kanunu 43. maddesinde "Öğretmenlik, Devletin eğitim, öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleğidir." denilmektedir. İdeal olan ve istenen öğretmenin alanında uzman olmasıdır. Branşı ne olursa olsun alan dışından farklı alanlara yönlendirilen öğretmenlerin yeterince verimli olamayacağını düşünüyorum.
 
      Verimli olmak deyince mevcut gelinen durumu sorgulamakta da fayda var. Geçtiğimiz dönemlerde uzmanlık alanı sınıf öğretmenliği olmayan hatta eğitim fakültesi mezunu dahi olmayan kişiler sınıf öğretmenliği branşına öğretmen olarak atandı. Bu durum karşısında sınıf öğretmenliğinin de uzmanlık ve alan bilgisi gerektiği pek sorgulanmadı.  Sınıf öğretmenliği mesleği öğretmenlik camiasında hafife alınmaya başlandı. Bugün yapılan yanlışa karşı olanların o gün nerede olduğunu merak ediyorum!!! Ayrıca şunu da belirtmeliyim ki aramızda alan dışından atanmış ve sınıf öğretmenliğini severek ve hakkıyla yapan arkadaşlar olduğunu belirtmek isterim.
 
       Sınıf öğretmenleri branşta ne yapar diye düşündüm birazda;
       - Yıllardır beden eğitim derslerini branş öğretmenleri veriyor ülkemiz olimpiyat madalyaları cennetine mi döndü? Ya da sporda Avrupa veya Dünya şampiyonluklarını biz mi yaşıyoruz?
       - Matematik başarısından sıfır çekenlere ne demeli? Binlerce matematik cahili....
       - Ağırlıklı ders saati en fazla olan ders Türkçe, Edebiyat vs. buna rağmen okumayan bir Türk ulusu.
       - Tarih'ten ne kadar haberdarız peki?
       - Yıllardır Teknoloji ve tasarım dersi var ancak ortada tasarım yok.
       - Yabancı dil dersi tam komedi. Adını sormaktan öteye gidemedik.
       - Türk müziği nereye ulaştı, ünlü ressamlarımız nerede?
       Diğer ders başarılarına hiç girmiyorum hepsi birbirinden vasat. Dersi veren branş öğretmeni değil de sınıf öğretmeni olsa ne fark edecek ki? En fazla yerimizde saymaya devam ederiz.
 
       Bana kalırsa ülkemizin öğretmen sorunu yok. Asıl sorun öğretim programlarındadır.  Ülke ihtiyaçlarına öğrenci özelliklerine ve bölgelere özel öğretim programları geliştirmediğimiz sürece yerimizde saymaya devam edeceğimize inanıyorum.
       
 
Muhammet YILMAZ
SINIF ÖĞRETMENİ
Güncelleme Tarihi: 05 Ekim 2012, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
Yönetici
Yönetici - 12 yıl Önce

Bu mantıkla hareket eden sınıf öğretmenlerinden branşa geçen varsa vay ortaokulların haline. Ben şu eğitimi aldım başarılı olurum demiyorda önceden şu yapıldı bu yapıldı gibi bahanelerin arkasına sığınıyor. Sayın Bakan ortaokulları yıllarca mahveecek bu düzenlemeden bir an önce vazgeçin. Çünkü sınıf öğretmenliği mezunu geçeceği branşta eğitim almadığı halde sırf yan alanında branş yazıyor diye o baranşa geçiriliyor. İlkokul 4.5. sınıfın matematik dersini vermekte zorlanan öğretmen 7.8. sınıfın matematik dersini nasıl verecek takdirinize sunuyorum.

sınıf öğretmeni
sınıf öğretmeni - 12 yıl Önce

yan alan uydurmacası ile 40 000 öğretmen alan değiştirdi.ben 8 yıllık öğretmenim 4 yıldır depo olarak joker öğretmen gibi ordan oraya dolaşıyorum.kpss sınavında 80 puan alark atanmıştım kadrolu olarak.peki benim yaşadığım çile ne olacak.branşa geçirilerek 4+4+4mağdurları çözüme kavuştu.depo öğretmenler ne olacak.yan alan varmış ....yan alanının ne olduğunu hatırlamayan diplamasına bakıpta tayin isteyenler var.yeterlilik bile sorulmadı.yeterlilik sınavı açılsa bir çoğu sıfır alacak ama eğitimde kalite bu şekilde sağlanır.birileri şu saçmalığa dur desin lütfen

ali yücel
ali yücel - 12 yıl Önce

sen okuyanları gözlemledinde eğitim almadıklarını diplomalarında yazdığını söylüyorsun.heralde onu da sen yazdın dört beşte anlatamazmış.gel sana ters trigonometrik fonksiyonları anlatalım.eğitimin ne bilmiyorum ama son dönemlerde sınıf öğretmenliğinin hukukla koşut gittiğini de kafandaki şablonda sanırım göremezsin.

Ezik montofon
Ezik montofon - 12 yıl Önce

Bakanın öğretmenleri birbirine düşürerek onları kolayca yönetme taktiği tutmuş gözüküyor.

yan alanı;joker
yan alanı;joker - 12 yıl Önce

yan alan
yan alan - 12 yıl Önce

sınıf öğretmeniyim yan alanım matematik varmı matematik öğretiminde benimle yarışacak ..

ali
ali - 12 yıl Önce

Branş değişikliği sanırım ürünlerini vermeye başladı.Çakma branşlar GERÇEK branş öğretmenlerini bile beğenmez oldular.

ayşecan
ayşecan - 12 yıl Önce

bendedahafarklı ama yakın bir konuyu söylemekistiyorumsayın bakanımız çok dikkatliydi fakat bir konuyu gözardı ediyor madem ilkokul ortaokul ayrıldı müdürlerde ayrılsın ve ilkokul öğretmeni ortaokula müdür olamasın saygılarımla


SIRADAKİ HABER