ÖZEL EĞİTİM OKULLARININ EKSTRA SORUNLARI VAR...

ÖZEL EĞİTİM OKULLARINDA 4+4+4+ EĞİTİM SİSTEMİYLE BİRLİKTE UYGULAMADAKİ SORUNLAR

ÖZEL EĞİTİM OKULLARININ EKSTRA SORUNLARI VAR...
  
1.EK DERSLERLE İLGİLİ SORUN
 
6287 sayılı kanun kapsamında yeniden yapılandırılan zihinsel engelliler okullarında ÖZEL EĞİTİM UYGULAMA MERKEZİ (1. KADEME) ÖZEL EĞİTİM UYGULAMA MERKEZİ (2. KADEME) , ÖZEL EĞİTİM İŞ UYGULAMA MERKEZİ (3. KADEME) olarak düzenlenmiştir.
Özel eğitim hizmetleri yönetmeliği (40 ıncı madde) uyarınca sınıf öğretmenliği esasolup talim ve terbiye kurulu başkanlığının 29-06-2012 tarih ve 29 sayılı kararı gereğince özel eğitim okulları haftalık ders çizelgeleri değişmiş ikinci kademe için 5. Sınıflardan başlayarak kademeli olarak haftalık 35 saate çıkarılmıştır.
Buna göre yalnızca özel eğitim okul ve sınıflarında ikinci kademelerde görevli zihinsel engelliler sınıf öğretmenleri fiilen haftada 35 saat derse girerek ders defterini günlük 7 saat olarak imzalamaktadır. Fakat ek ders yönetmeliğinde gerekli düzenleme yapılmadığı için haftada 30 saat üzerinden ek ders ücreti almakta ve fiilen girmiş olduğu fazladan 5 saat ders ücretini alamamaktadırlar.
Normal öğrencilere eğitim veren Orta okullarda sınıf öğretmenliğinin esas olmamasından, branş öğretmenleri derse girmekte ve ek ders ücreti alabilmektedirler.
Özel eğitim okul ve sınıflarının ikinci kademesinde sınıf öğretmenliğinin esas olmasındandolayı bu aksaklığın giderilmesi için ek ders yönetmeliğindeki gerekli  boşluğun giderilmesine  ihtiyaç doğmuştur.
İdarenin bu konuda gerekli düzeltmeyi yapmaması halinde,eğitim sendikalarının konuyu yargıya taşıyacakları www.kamudan.com olarak aldığımız bilgiler arasındadır.
 
2. İŞ UYGULAMA MERKEZİYLE İLGİLİ SORUNLAR
 
 Yeni eğitim sistemine geçilmesiyle beraber Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi(3. Kademe)  9-10-11-12. sınıflara ikinci kademeden mezun olan 16  yaş ve üzeri  öğrencilerin devam ettiği  görülmektedir. Bu sınıflarda birinci ve ikinci kademeden farklı olarak bir zihinsel engelliler sınıf öğretmeni derslere girmektedir. Özel eğitim hizmetleri  yönetmeliği gereği birinci ve ikinci kademedeki her sınıfa ( 1,2,3,4,5,6,7,8.) iki zihinsel engelliler sınıf öğretmeni girmektedir.
2010 yılına kadar İş Uygulama Merkezlerindeki sınıflarda da 2 zihin engelliler sınıf öğretmeni görev yapmakta iken, bu sayı 1 zihinsel engelliler sınıf öğretmenliğine düşürülmüştür.
Halbuki iş uygulama merkezlerindeki sınıflara devam eden ağır düzeydeki zihinsel engelli öğrencilerin yetişkinlikle beraber farklı problem davranışları ortaya çıkmaktadır.16 yaş ve üzeri öğrenciler gerek ergenlik gerekse fiziksel gelişimleri hızlı olduğundan dolayı aileleri, akranları ve öğretmenlerine karşı saldırgan ve olumsuz davranışlar sergilediği bilinmektedir.
Bu problem ve davranışlarla etkin bir şekilde başa çıkmak,  eğitim öğretimin daha verimli hale gelebilmesi için İş Uygulama Merkezlerindeki sınıflarda (9-10-11-12) 2 zihinsel engelliler sınıf öğretmenin görevlendirilmesi gerekmektedir.

 3.OTİSTİK ÇOCUKLARIN YÖNLENDİRİLMELERİYLE İLGİLİ
 
Yeni eğitim sistemine geçilmesiyle beraber özel eğitim hizmetleri yönetmeliğinde yapılan değişiklikle okul kurum isimleri yeniden düzenlenmiştir.
Ağır ve orta düzeyde zihinsel engelli tanısı almış çocukların eğitim hizmeti almış oldukları okulların isimleri Eğitim Uygulama Okulu Ve İş Eğitim Merkezi iken Özel Eğitim Uygulama Merkezi Ve İş Uygulama Merkezi olarak;
Otistik tanısı almış olan öğrencilerin eğitim almış oldukları okulların isimleri OTİSTİK ÇOCUKLAR  EĞİTİM MERKEZİ (OÇEM) iken  Özel Eğitim Uygulama Merkezi Ve İş Uygulama Merkezi olarak değiştirilmiştir.
Bu değişiklikten dolayı farklı tanılar almış, farklı eğitim programlarını takip etmesi gereken öğrencilerin uygun olmayan okullara yönlendirilmesi problemiyle karşı karşıya kalmıştır. 
Yani Ağır ve orta düzeyde zihinsel engelli tanısı almış çocuklar OTİSTİK ÇOCUKLAR  EĞİTİM MERKEZİ programlarını uygulayan okullara, otistik tanısı almış öğrencilerde Ağır ve orta düzeyde zihinsel engelliler programını uygulayan okullara yönlendirilebilmektedir.
Bu  aksaklıktan dolayı veli , öğrenci , okullar ve Rehberlik Araştırma Merkezleri ek iş yüküyle karşı karşıya kalmıştır.
www.kamudan.com olarak,özel eğitim uygulama ve iş eğitim merkezlerinin sorunlarını kamuoyuna taşımakta ve çözüm konusundaki çalışmaları takipte azami gayret sarfedeceğimizide okuyucularımız ve yetkililere duyururuz.

haber kaynağı : www.kamudan.com


 
Güncelleme Tarihi: 15 Ekim 2012, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
can günday
can günday - 12 yıl Önce

bu konuda uygulama duyurulmasına rağmen sıkıntı devam etmekte olup aynen söylediğiniz gibi olmaktadır sorunun çözülmesi için sendikaların bunu gündeme taşıması gerekli olabilir

SIRADAKİ HABER