ORTAK YAZILILARDA TEREDDÜTE DÜŞÜLEN HUSUSLAR

MEB Orta Öğretim Kurumları Yönetmeliği Eylül ayında Resmi Gazetede yayımlanmıştı. Çok önemli değişikliklerin yapıldığı yönetmelikle ilgili ortak yazılılarda tereddüte düşülen hususlar vardır.

 ORTAK YAZILILARDA TEREDDÜTE DÜŞÜLEN HUSUSLAR

MEB Orta Öğretim Kurumları Yönetmeliği Eylül ayında Resmi Gazetede yayımlanmıştı. Çok önemli değişikliklerin yapıldığı yönetmelikle ilgili ortak yazılılarda tereddüte düşülen hususlar vardır. MEB yetkililerinin ortak sınavlarda tereddüte düşülen hususlarla ilgili açıklamalar yapması yerinde olacaktır. 

Madde 45- 1/a:  Yazılı sınavlar, haftalık ders saati sayısı bir veya iki saat olan dersler için ikiden; üç ve daha fazla olan dersler için ise üçten az olamaz. Sınav tarihleri her dönem başında zümre başkanları kurulunca belirlenir ve okul müdürünün onayından sonra e-Okul sistemi üzerinden ilan edilir. Sınavlarla ilgili gerekli tedbirler okul müdürlüğünce alınır.
Madde 45 -1/b:Aynı derse giren öğretmenlerin ortak değerlendirme yapabilmelerine imkân vermek üzere birden fazla şubede okutulan tüm derslerin yazılı sınavları ortak yapılır ve ortak değerlendirilir. Sorular ve cevap anahtarları zümre öğretmenlerince birlikte hazırlanır ve sınav sonunda ilan edilir. Bu sınavların şube ve sınıflar bazında sınav analizleri yapılır. Konu ve kazanım eksikliği görülen öğrencilerin durumları, ders ve zümre öğretmenleri tarafından yeniden değerlendirilir.
Madde 45-2: Yazılı sınavların klasik/yoruma dayalı olarak yapılması esastır. Ancak her dönemde her dersin sınavlarından biri test usulüyle de yapılabilir.
 
SORU: Ortak yazılı tarihlerini kim belirleyecek? Okul idaresi mi, zümre öğretmenleri mi? 
CEVAP:Sınav tarihleri her dönem başında zümre başkanları kurulunca belirlenir ve okul müdürünün onayından sonra e-okul sistemi üzerinden ilan edilir deniliyor. Yani sınav takvimini okul idaresi ve zümre öğretmenleri birlikte hazırlayacaklardır. Okul idaresi , derslerin durumuna göre ortak sınav takvimini hazırlayacaktır.
 
SORU: Zümre öğretmenleri kurulu kararıyla yazılıların biri veya birkaçı ortak yapılmayabilir mi?       
CEVAP: Yönetmelik maddesi çok açıktır. Yazılıların tamamı ortak yapılacak ve ortak değerlendirilecek. Yazılı sorularını zümre öğretmenleri birlikte hazırlayacaklar ve birlikte cevaplayacaklar.
 
TEREDDÜTE DÜŞÜLEN HUSUSLAR
SORU 1: Ortak sınavlar “A” ve “B” olarak 2 grupta soru sorularak yapılabilir mi?Yapılabilirse gruplardaki soruların aynı olması mı gereklidir?
SORU 2: Ortak sınavları zümre öğretmenleri birlikte hazırlayacak deniliyor. Soru kağıdında okul müdürünün adı yazılacak mı? Okul Müdürünün, imza ve mühür kullanarak bütün yazılı sorularını onaylamasına gerek var mı?
SORU 3:  Sınav sorularını zümre öğretmenleri komisyon kurarak hazırlayacaksa komisyon başkanı olarak zümre başkanının adı mı yazılacak yoksa komisyon başkanı olarak okul müdürünün adı mı yazılacak?
SORU 4 : Yazılı sınavlar , klasik/yoruma dayalı yapılır deniliyor. Bu soruların içine Boşluk Doldurma / Eşleştirme / Doğru-Yanlış soruları / Parçalı soru tipi  gibi soru çeşitleri konabilir mi?
SORU 5: Her dönemde her dersin sınavlarından biri test şeklinde yapılabilir deniliyor. Test soruları sadece çoktan seçmeli soru tipini mi karşılıyor, yoksa test sorularından kasıt çoktan seçmeli, boşluk doldurma, doğru-yanlış, eşleştirme sorularının tamamını mı karşılıyor?
 
             Orta Öğretim Genel Müdürlüğü de 22 Ekim 2013’te tereddüte düşülen bir hususla ilgili resmi yazı göndermişti.
T.C.
 
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
 
Ortaöğretim Genel Müdürlüğü
 
Sayı : 83203306/45.99/3018452                               22/10/2013
 
Konu: Tereddüte Düşülen Hususlar
 
 
..............VALİLİĞİNE
 
(İl Millî Eğitim Müdürlüğüne)
 
Ortaöğretim Kurumlan Yönetmeliğinin 47 inci maddesinin 3 üncü fıkrası "Yazılısınav sonunda öğrencilerinçoğunluğunun başarısız olması halinde, başarısız öğrenciler için birsınav daha yapılır." hükmünde yer alanbaşarısız öğrencilerin çoğunluğu ibaresinin şube bazındadeğerlendirilmesi gerekmektedir.
 
Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim
 
 
 
Ali KARATAY
Bakan a.
 
Grup Başkanı
 
 
Zeki KARA
Eğitimci-Yazar
Güncelleme Tarihi: 08 Kasım 2013, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
yasemin özsoy
yasemin özsoy - 11 yıl Önce

yani burdan çıkan sonuç şu mu? ortak sınav sonucu sadece yarısından fazlası zayıf olan sınıfa yeniden sınav yapılacak tüm şubelere değil yani

Mehmet sarı
Mehmet sarı - 11 yıl Önce

Ortaöğretim Kurumlar Yönetmeliğinin, Yazılı ve Uygulamalı Sınavları düzenleyen 45. maddesinin b) fıkrasında; “Aynı derse giren öğretmenlerin ortak değerlendirme yapabilmelerine imkân vermek üzere birden fazla şubede okutulan tüm derslerin yazılı sınavları ortak yapılır ve ortak değerlendirilir.” denildiğine göre ben buradan değerlendirmenin ortak yapılması gerektiğini ve ortak sınava giren tüm öğrencilerin % 50 sinin başarılı olması gerektiğini düşünüyorum. bu durumda diğer şubede düşük alan öğrencilerin suçu ne? onlarda belki yapılacak 2. sınavda yüksek alacaklar. Onlarında yeni sınava girmesi gerekir adalet açısından. Bence şube bazında diye görüş bildiren bakanlık yetkilisinin sınavların ortak yapıldığından haberi yok.

Mehmet Sarı
Mehmet Sarı - 11 yıl Önce

SORU 1: Ortaöğretim Kurumlar Yönetmeliğinin, Yazılı ve Uygulamalı Sınavları düzenleyen 45. maddesinin b) fıkrasında; “Aynı derse giren öğretmenlerin ortak değerlendirme yapabilmelerine imkân vermek üzere birden fazla şubede okutulan tüm derslerin yazılı sınavları ortak yapılır ve ortak değerlendirilir.” denildiğine göre buradan değerlendirmenin ortak yapılması gerektiğini ve ortak sınava giren tüm öğrencilerin % 50 sinin başarılı olması gerekmez mi? Bu durumda diğer şubede düşük alan öğrenciler ne olacak? Onlarda belki yapılacak 2. sınavda yüksek alacaklar. Adalet açısından onlarında yeni sınava girmesi gerekir. Acaba “şube bazında” şeklinde görüş bildirilirken sınavların ortak yapıldığı göz önüne alınmış mıdır?

Mehmet Sarı
Mehmet Sarı - 11 yıl Önce

Madde 47-(3) Yazılı sınav sonunda öğrencilerin çoğunluğunun başarısız olması hâlinde, başarısız öğrenciler için bir sınav daha yapılır. Bu sınava isteyen başarılı öğrenciler de katılabilir. Bu sınavlarda öğrencinin aldığı en yüksek puan geçerli sayılır. Deniyor. Söz konusu tekrar sınavında kopya çeken veya mazeretsiz olarak sınava girmeyen bir öğrenci için ne yapılacaktır? Çünkü kopya çeken öğrenci için “K” , sınava girmeyen öğrenci için ise “G” harfi yazılacağı ve bunların puanla değerlendirilmeyeceği, ilgili genelgede yazılıdır. Böyle bir durumda madde 47’de geçen “öğrencinin aldığı en yüksek puan” ifadesinin mantıksal işlerliği için değerlendirilebilecek en az iki tane puan gerçekleşmemektedir. Ayrıca muhtemel bir tekrar sınavından önce, ilk yapılan sınavda “öğrencilerin çoğunluğu” ifadesi içinde; yukarıdaki “K” ve “G” harfleriyle değerlendirilecek öğrenciler, “başarısız öğrenci” kategorisine dâhil edilecek midir, yoksa “çoğunluk” oranına bu durumdaki öğrenciler dâhil edilmeyecek midir?

destan
destan - 11 yıl Önce

öğrencilerin çogunluğu deniliyor. şube denmiyor. o zaman ortak sınavın ruhuna ters düşmezmi?

Leyla. Tosun
Leyla. Tosun - 8 yıl Önce

SIRADAKİ HABER