OKULLARIN YÖNETİCİ NORM KADROLARI !

Okulların Yönetici Norm Kadroları

OKULLARIN YÖNETİCİ NORM KADROLARI !
İlköğretim, okullarının dönüşümü ile birlikte bazı kurumlar İlkokul, bazılarıda ortaokul olmuştur. Bazı okullarımızda aynı binada hem ilkokul, hem de ortaokul olarak devam etmiştir. Dönüşümden dolayı doğal olarak da okullarımızın yönetici ve öğretmen norm kadroları güncellenmiştir.
Benim asıl üzerinde durmak istediğim konu okulların yönetici norm kadroları, Milli Eğitim Bakanlığımızın yayınlamış olduğu norm kadro yönetmeliğine göre ;
Müdür Norm Kadrosu
Madde 6- Kapsama dahil okul ve kurumların her biri için bir müdür norm kadrosu verilir. Ancak, özel eğitim kurumları hariç bünyesinde 6-8 inci sınıfları bulunmayan ilköğretim kurumlarından;
a) Öğrenci sayısı 150'den az olanlara,
b) Birleştirilmiş sınıf uygulaması yapılanlara,
müdür norm kadrosu verilmez.
Birden fazla okul ve kurumun aynı bünyede yer aldığı kurumlar için bir müdür norm kadrosu verilir.
Yönetmeliğin bu maddesine bakıldığında ilkokullarda 150 öğrenciden aşağısına müdür ve müdür yardımcısı normunun verilemeyeceği açıktır. 150 öğrenciden daha az öğrencisi bulunan ilkokula dönüştürülen okullardaki yöneticiler norm kadro fazlası olarak başka okullara atanmıştır. Burada bir sıkıntı görünmüyor.
Ancak eğitim kurumu ilkokul ve ortaokul olarak sabahçı ve öğlenci olarak aynı binada hizmet veriyorsa ilkokul ve ortaokulda toplam kaç öğrenci olması lazım? İşte tamda bu noktada ilçe ve il milli eğitimdeki yöneticilerden, eğitim denetmenlerinden tatmin edici bir cevap almanız mümkün görünmemektedir.
Ayrıca bakanlığımız çok yerinde bir kararla taşıma yönetmeliğini dönüşüme uyarlayarak 01/09/2012 Tarihinde güncellemiştir. Taşıma yönetmeliğine göre de;

Öğrencisi Taşınacak Okul ve Yerleşim Biriminin Özellikleri
c) (Değişik:RG-1/9/2012-28398) İlkokul öğrenci sayısının 10'dan az olması,
d) (Değişik:RG-1/9/2012-28398) Yerleşim birimindeki ortaokul veya imam-hatip ortaokulu öğrencileri için yeterli sayıda derslik bulunmaması ve bu dersliklerdeki toplam öğrenci sayısının 60'dan az olması,
Taşıma yönetmeliğinde görüldüğü üzere dönüşüme uygun ve çok açık bir şekilde ilkokul için 149-10 aralığında müdür yetkili öğretmenler tarafından okulda eğitimine devam edecek 10 öğrenciden aşağısı taşıma kapsamına alınacak, ortaokullarda ise 60 öğrenciden az olması halinde taşıma kapsamına alınacağı açık bir şekilde ifade edilmektedir.
Peki 50 öğrencisi ilkokulda, 50 öğrenciside ortaokulda bulunan bir kurumun Müdür ve Müdür yardımcısı varsa bu okulun yönetici normu nasıl olmalıdır? Böyle bir okulda ortaokulun taşıma kapsamına alınıp, ilkokulunda müdür yetkili öğretmen tarafından eğitim öğretim devam etmesi gerekir.
Bu arada Milli Eğitim Bakanlığımızın da tıpkı taşıma yönetmeliğinde olduğu gibi okul ve kurumlarımızın yönetici ve öğretmenlerin norm kadrolarına ilişkin yönetmeliği de yeniden düzenlemelidir.
En derin muhabbetlerimle.

Mustafa YILDIRIM
E posta: [email protected]


memurlar.biz
Güncelleme Tarihi: 17 Ekim 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER