OKULLAR BU UYGULAMAYA HAZIR MI?

Okullarımız, İş Güvenliği ve Sağlığı Kanununa Hazırlıklı Mı

OKULLAR BU UYGULAMAYA HAZIR MI?
Temmuz 2012'de yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliği Yasasıyla iş yerlerinde yaptırımların ve denetimlerin artacağı kesinleşti. 80.000 TL'yi bulacak para cezaları ve ağır idari cezalar yeni yasayla kapınızda olabilir. Ayrıca yeni yasa ile sadece kendi çalışanlarınızdan değil,  taşeron ve geçici iş ilişkisi kurduğunuz  tüm çalışanlardan da sorumlusunuz. Bugüne kadar sadece ikincil mevzuat ve yönetmeliklerle hak ettiği önem verilemeyen İş Sağlığı ve Güvenliği konusu, 30-Haziran 2012′de resmi gazetede yayınlanarak 1-Temmuz-2012 tarihinde yürürlüğe giren İSG yasası ile, sonunda bir kanun kapsamında artık daha bilinçli bir şekilde ele alınacak.Gerekli tedbirleri ve kanun gereğini yerine getirmeyen kurum/işletmeler;
 
İş yerinde çalıştırılmayan (iş yeri hekimi, İSG uzmanı) uzman için 5.000 TL, İSG eğitimleri verilmeyen her çalışan için ayrı ayrı 1.000 TL, Madde 4'e göre alınmayan tüm tedbirler, önlenmeyen tüm mesleki riskler, yapılmayan tüm bilgilendirme için 2.000 TL, Madde 29'da belirtilen raporların hazırlanmaması 50.000-80.000 TL tutarlarında cezalarla karşı karşıya kalabilecek.
 
Olası bir kaza halinde; Okul Aile Birlikleri ve Ana sınıfı hesabından çalıştırılan işçilerle ilgili okul idarelerinin yükümlülükleri vardır. Özellikle Ana sınıfında çalışan hizmetli direkt okul müdürü, yardımcısı ve genel kurul öğretmenlerine bağlı olduğundan sorumluluk kesindir. Aile Birliği çalıştırdığı personelden sorumludur lakin Okul Müdürüne “Neden denetlemedin? Gerekli uyarıları yapıp önlem almadın?” soruları yasal açıdan sorulacaktır.
 
Okullarda yaşanılan bir kaç iş kazasına örnek vereyim: Diyarbakır ilimizdeki bir köy okulunun halılarını yıkamak için okul damına çıkan bayan (aynı zamanda okulun velisi) damdan düşerek belini kırmış, vahim olayın neticesinde okul yönetimi aleyhinde yüz binlerce TL'lik tazminat davası açmıştır. Kendi görev yaptığım okulların birinde yaşanan bir başka iş kazasına örnek: hizmetlimiz WC temizliğini daha etkin yapabilmek amacıyla tuz ruhu (kezzap) ile çamaşır suyunu karıştırmış. Neticesinde klor gazı ortaya çıkıp hizmetlimizi zehirlemiş. apar topar hastaneye kaldırılan hizmetlimiz gaza çok fazla maruz kalmadığından kısa sürede sağlığına kavuştu. Hiç bir elektrik eğitimi olmayan hizmetimize “Şu iki prizi değiştir.” deyip rahatça görev verebiliyoruz. Lakin yaşanacak olumsuz olay sonucunda okul idaresinin 1. dereceden sorumlu olacağını aklımızdan çıkarmamamız gerekiyor.
 
Okullarımızdaki çalışanların, sağlığı ve güvenliği amacıyla, İş sağlığı ve güvenliği konusunda danışma hizmeti veren firmalardan hizmet satın alınarak iş sağlığı ve güvenliği konusunu profesyonellere devredebiliriz. İş güvenliği uzmanlarınca çalışanlara verilecek iş güvenliği seminerleri, okul idarelerine yapacakları seminerlerle bilinç kazanan idareci ve çalışanlar güvenli bir şekilde hizmetlerine devam edecektir.
 
Serdar GÜNDÜZ
Eğitim Yöneticisi
Güncelleme Tarihi: 20 Kasım 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER