Açıklamasında yaz saati uygulamasına yönelik İstanbul Teknik Üniversitesi' ne çalışma da yaptırıldığını ifade eden Bakan Dönmez, Edirne okullarıyla Kars okulları arasında eğitime başlama noktasında saat farklarının olabileceğini, İstanbul' da da zaten eğitimin 8.30-9.00 sularına çekildiğini aktardı.
Bakan açıklamasında " Bizim yapmış olduğumuz çalışmalar, kalıcı yaz saati uygulamasının daha verimli olacağını biliyorduk. Ancak biz bu konuyu İstanbul Teknik Üniversitesine çalışma yaptırdık.
Sonuçlar kalıcı yaz saati uygulamasının enerji verimliliği bakımından daha iyi olacağını gördük. Okul saati illere göre değişebilir. Valiliklere bir talimat gönderip, okul saatleri ve mesai saatleri ile ilgili düzenleme yapılmasını istedik.
Edirne ile Kars'ın eğitim ve mesai saatleri aynı olacak diye bir şart yok. Benim bildiğim kadarıyla da İstanbul'da eğitim saatler 8:30, 9.00 civarına kadar çekildi.
Faturalara ve dağıtım bedellerine yönelik açıklama gerçekleştirdi
Enerji Bakanı Dönmez, elektrik faturalarıyla ve dağıtım bedelleriyle alakalı da açıklamalar gerçekleştirerek, dağıtım bedellerinin Avrupa' da % 50, Türkiye' de ise bu oranın % 35 olduğunu aktardı.
Açıklamasında " Fatura kaleminde üretim bedeli ve dağıtım bedeli olmak üzere iki tür kalemin dışında vergi ve fonlardan oluşuyor. Dağıtım bedeli yüzde 30, geri kalan kısmı üretim maliyeti ve vergiler olarak geçiyor.
Bu oranlar tüm dünyada buna yakın… Avrupa'da dağıtım bedeli yüzde 50, Türkiye'de bu rakam yüzde 35. Dağıtım bedeli santralde üretildiği yerden alarak, yüksek gerilim hatlarıyla şehirlere kadar getiriyoruz. Şehirlerde orta ve düşük gerililim haline getiriyoruz.