NORMLARI DÜŞEN İLKOKUL YÖNETİCİLERİNİN SORUNLARI

Bilindiği üzere, ilköğretim kurumlarımız ilkokul ve ortaokul olarak yapılandırılmış, öğrenci ve öğretmen nakillerini yaparak dönüşümlerini tamamlamıştır.

NORMLARI DÜŞEN İLKOKUL YÖNETİCİLERİNİN SORUNLARI
 
TES: NORMLARI DÜŞEN İLKOKUL YÖNETİCİLERİNİN PROBLEMLERİ ACİLEN ÇÖZÜLMELİDİR

Bilindiği üzere, ilköğretim kurumlarımız ilkokul ve ortaokul olarak yapılandırılmış, öğrenci ve öğretmen nakillerini yaparak dönüşümlerini tamamlamıştır. Bunlardan çok sayıda ilkokulumuzun öğrenci sayısının 150'nin altına düşmesi nedeniyle Müdür ve Müdür Yardımcısı normları iptal edilmiş, yöneticileri ise norm kadro fazlası haline gelmiştir. MEB. Eğitim Kurumu Yöneticileri Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin “Dönüştürülen Okulların Yöneticileri” başlığı altındaki Geçici 2. Maddesinde öğrenci sayısının 150'nin altına düşmesi nedeniyle norm kadro fazlası haline gelen yöneticilerimizin de bu kapsamda değerlendirileceği ile ilgili açık bir hüküm bulunmadığı için bazı iller tarafından bu yöneticilerimizin kapsam içerisinde değerlendirilmediği yönünde genel merkezimize şikayetler ulaştırılmaktadır.
 
Türk Eğitim Sen olarak Bakanlığa gönderdiğimiz yazıda, ilkokullarda yönetici normu verilmesi için gerekli öğrenci sayısının 150 den 75'e düşürülmesi için düzenleme yapılması ve düzenleme yapılıncaya kadar bu durumda olan yöneticilerin, Yönetmeliğin geçici 2. maddesi kapsamında değerlendirilmeleri yönünde illere talimat gönderilmesi hususunda talepte bulunduk.
 
T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
 
6287 sayılı Kanun gereği ilköğretim kurumlarımız ilkokul ve ortaokul olarak yapılandırılmış, öğrenci ve öğretmen nakillerini yaparak dönüşümlerini tamamlamıştır. Söz konusu dönüşümler sonrasında bazı okul yöneticilerimiz MEB. Eğitim Kurumu Yöneticileri Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 5. maddesi c fıkrasına göre, alanı itibariyle görev yaptığı okula atanabilme veya kurumunda aylık karşılığı ders okutabilme şartına haiz olmadığından norm kadro fazlası durumuna düşmüş ancak bu yöneticilerin sorunu 04/08/2013 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan MEB. Eğitim Kurumu Yöneticileri Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğindeki GEÇİCİ MADDE 2 - (1) 30/3/2012 tarihli ve 6287 sayılı Kanun gereği dönüşümleri yapılan okulların, 5 inci maddenin birinci fıkrasının (c) bendi dolayısıyla norm kadro fazlası haline gelen ve durumlarına uygun bir eğitim kurumu yöneticiliğine atanamayan yöneticiler, 19 uncu maddeye göre yer değiştirmeye tabi tutulana kadar bir defaya mahsus olmak üzere kadrolarının bulunduğu okullarda bırakılır. Bu durumdaki yöneticilerin 18 inci maddeye göre isteğe bağlı yer değiştirme hakları saklıdır maddesiyle çözülmüştür.
 
Ancak bunların dışında dönüşüm sonrasında birçok ilkokulumuzun öğrenci sayısının 150'nin altına düşmesi nedeniyle Müdür ve Müdür Yardımcısı normları iptal edilmiş, yöneticileri ise norm kadro fazlası haline gelmiştir. MEB. Eğitim Kurumu Yöneticileri Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin “Dönüştürülen Okulların Yöneticileri” başlığı altındaki Geçici 2. Maddesinde öğrenci sayısının 150'nin altına düşmesi nedeniyle norm kadro fazlası haline gelen yöneticilerimizin de bu kapsamda değerlendirileceği ile ilgili açık bir hüküm bulunmadığı için bazı iller tarafından bu kapsam içerisinde değerlendirilmediği yönünde genel merkezimize şikayetler ulaştırılmaktadır. Bu durumun yöneticilerimizin kazanılmış haklarının elinden alınması sonucunu doğuracağından pek çok hukuki problemi de beraberinde getirecektir.
 
Bu konu ile ilgili olarak genel merkezimizce ilkokullarda yönetici normu verilmesi için gerekli öğrenci sayısının 150 den 75'e düşürülmesi için düzenleme yapılması talebiyle Bakanlığınıza defalarca başvurulmuş olmasına rağmen bir düzenleme yapılmadığı gibi Yönetmeliğin geçici 2.maddesi kapsamında değerlendirilmeleri yönünde de illeri yönlendirici bir talimat verilmemiş, bu konuda uygulama-adeta- illerin keyfiliğine bırakılmıştır.
 
Milli Eğitim Bakanlığının gerekli düzenleme ve açıklamaları yapmayarak çalışanlarını mağdur eden bir bakanlık olması kabul edilemez. Kaldı ki bu durumdaki yöneticilerimiz büyük bir tecrübe ve birikime sahip yöneticiler olarak eğitimimize hizmet noktasında büyük yararlılıklar gösterebilecek insanlardır. Bir taraftan yönetici ataması yapmak için sınav açan, yönetmelikler değiştiren MEB'in diğer taraftan tecrübe ve birikimi olan yöneticilerini böyle bir bilinmezliğin ve keyfiliğin içinde bırakarak mağdur etmesi de büyük bir çelişki teşkil etmekte ve MEB'e yakışmamaktadır.
 
Tüm bu açıklamalar ışığında ilkokullarda yönetici normu verilmesi için gerekli öğrenci sayısının 150 den 75'e düşürülmesi için düzenleme yapılması ve düzenleme yapılıncaya kadar bu durumda olan yöneticilerin, Yönetmeliğin geçici 2.maddesi kapsamında değerlendirilmeleri yönünde de illerin talimatlandırılması hususunda;
 
Gereğini arz ederiz.
 M. Yaşar ŞAHİNDOĞAN Musa AKKAŞ
 
Genel Mevzuat ve Toplu Genel Sekreter
 
Sözleşme Sekreteri
Güncelleme Tarihi: 12 Kasım 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER