NORM FAZLASI ÖĞRETMENLERİN SORUNU ÇÖZÜLMELİDİR !

Milli Eğitim Bakanlığı 18 Temmuz 2012 tarihinde Öğretmenlerin İl İçi Yer Değiştirme Kılavuzunu yayınladı.

NORM FAZLASI ÖĞRETMENLERİN SORUNU ÇÖZÜLMELİDİR !

İl İçi Yer Değiştirme Kılavuzunun yayınlanması ile birlikte birçok kesimden tepkiler geldi. Bu tepkileri okuduğumuzda, tepkilerini koyan sivil toplum kuruluşları ve eğitim yazarı arkadaşlarımızın haklılığını hepimiz görmekteyiz. Ortaya konan tüm bu tepkilere Milli Eğitim Bakanlığımızın sessiz kalmasını ise anlamak mümkün değildir.
Okulların dönüşümleri ile birlikte birçok okulumuzdaki öğretmenimiz norm fazlası duruma düşerek mağdur oldular. İlkokula dönüşen okullardaki branş öğretmenlerimiz, ortaokula dönüşen okullarımızdaki sınıf öğretmenlerimiz ve imam hatip ortaokullaına dönüşen okullarımızdaki öğretmenlerimiz norm fazlası duruma düştüler. İl İçi Yer Değiştirme kılavuzunda bu öğretmenlerimizin durumları ile ilgili herhangi bir açıklamanın bulunmaması ise öğretmenlerimizin geleceği açısından önemli bir mağduriyeti gündeme getirdi.

İl İçi Yer Değiştirme kılavuzuna göre başvuruda bulunabilecek öğretmenlerle ilgili şartlar kılavuzda şu şekilde belirtilmiştir:

“1. Zorunlu çalışma yükümlülüğü bulunmayan, bu yükümlülüğünü tamamlayan ya da muaf tutulan öğretmenler ile sağlık ve eş durumu özrü nedeniyle zorunlu çalışma yükümlülüğü ertelenmiş olanlar, bulundukları eğitim kurumunda en az 3 (üç) yıl süreyle çalışmaları şartıyla il içinde yer değiştirme isteğinde bulunabilirler.

2. Bulunduğu eğitim kurumunda çalışılması gereken en az 3 (üç) yıllık sürenin hesabında 15 Eylül, hizmet puanlarının hesabında da yer değiştirme başvurularının son günü esas alınır.

3. Norm kadro fazlası konumundaki öğretmenlerin bulunduğu eğitim kurumunda çalışılması gereken en az 3 (üç) yıllık süreyi tamamlama şartı aranmayacaktır.

4. 06.05.2010 tarihinden önce sözleşmeli öğretmen olarak görevli iken KPSS puanı ile kadrolu öğretmenliğe atananlar hariç olmak üzere, sözleşmeli öğretmenlikten 632 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında kadrolu öğretmenliğe geçenler ile 06.05.2010 tarihinde yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği ile yürürlükten kaldırılan Yönetmelik hükümlerine göre zorunlu çalışma yükümlülüklerini yerine getirmek üzere birinci hizmet bölgesine dâhil illerin (D) ve (E) ilçelerindeki eğitim kurumlarına atananlar ile 06.05.2010 tarihi itibarıyla kadrolu olarak görev yapmakta olan öğretmenler, bulundukları eğitim kurumunda çalışmaları gereken sürelerini tamamlayıp tamamlamadıklarına bakılmaksızın il içinde yer değiştirme başvurusunda bulunabileceklerdir.

5. Üç yıllık sürenin hesabında, öğretmenlerin kadrolarının bulunduğu eğitim kurumunda fiilen öğretmen olarak geçirdikleri süreler ile diğer eğitim kurumlarında ders okutmak ya da eğitim kurumu yöneticisi olarak görevlendirildikleri süreler dikkate alınacaktır.

6. Bakanlık veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görevlendirilen öğretmenler, bu görevlendirmeleri sona erdirilmedikçe yer değiştirme isteğinde bulunamayacaklardır. Ancak, bunlardan eğitim kurumlarındaki görevine geri dönenler, eğitim kurumlarında en az 3 (üç) yıllık çalışma süresini tamamlamak şartıyla il içi yer değişikliği isteğinde bulunabileceklerdir.

7. Görevli oldukları eğitim kurumu kapatılanlar ile bulunduğu eğitim kurumunda alan değişikliği yapılan öğretmenlerin, kapatılan okulda geçen süreleri ile alan değişikliğinden önceki süreleri birlikte değerlendirilecektir.

8. İl içi yer değiştirme ile görev yeri değiştirilen öğretmenler, özür durumundan tekrar yer değiştirme isteğinde bulunamaz. Atamalarının yapıldığı tarihten sonra özür durumu oluşanlar hariç bu durumda bulunan öğretmenler özür durumundan yer değiştirmeye takip eden yılda başvurur.” denilmektedir.

İl İçi Yer Değiştirme kılavuzuna göre başvuruda bulunabilecek öğretmenlerle ilgili şartlar incelendiğinde okul dönüşümleri sonucunda norm fazlası öğretmenlerimizin mağduriyetlerinin çözümü ile ilgili herhangi bir açıklama bulunmadığı gibi sadece Norm fazlası duruma düşen öğretmenlerimiz ile ilgili 3 yıllık süre şartının aranmayacağından öteye gitmeyen bir açıklama bulunmaktadır.

Okul dönüşümleri sonucu norm fazlası duruma düşerek mağdur olan tüm öğretmenlerimize Milli Eğitim Bakanlığı hizmet puanlarına bakılmaksızın öncelikli olarak yer değiştirme hakkı vererek bu mağduriyetlerini gidermelidir. Bu konu ile ilgili olarak ise tüm İl Milli Eğitim Müdürlüklerimizin öncelikle tüm boş kadroları ilan etmesi ve bu boş kadrolara göre yer değiştirme başvuruları alınmalıdır. Bu noktada boş kadroları yayınlayarak yer değiştirme sırasında öğretmenlerimize bilinçli bir tercih hakkını sağlayan İl Milli Eğitim Müdürlüklerimiz üzerine düşeni yapmıştır. Ancak boş kadroları yayınlamayan ve tercih yapacak öğretmenlerimizi mağdur eden İl Milli Eğitim Müdürlüklerini de bulundukları makamın hakkını vermeleri gerektiğini söylemeden geçemeyeceğiz.

Son yıllarda öğretmen ve idarecilerimizin Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinin gerek söylemleri gerekse icraatları ile hem mağdur hem de rencide edilmiştir. Yayınlanan İl içi yer değiştirme kılavuzu ise yeni mağduriyetleri ortaya çıkarmıştır. Burada okul dönüşümleri ile asıl mağduriyeti yaşayan öğretmenlerimize yer değiştirmede öncelik hakkı vermeden sadece yer değiştirme isteğinde bulunmalarını sağlamak ve bir de norma fazlası öğretmenlerimize zorunlu olarak yer değiştirme başvurusu yapmalarını istemek ileride yaşanacak mahkeme sürecine yönelik olarak ortaya çıkan ucuz ve basit bir hamleden başka bir şey değildir. Milli Eğitim Bakanlığının mahkeme sürecinde biz başvuru hakkı verdik demek için yaptığı bu hamle günü kurtarmaktan, sistemli ve planlı çalışmadan uzak, yer değiştirme sürecini oldu bittiye getirmekten başka bir şey değildir.

25 Temmuz 2012 de yer değiştirme başvuruları bitmeden Milli Eğitim Bakanlığının okul dönüşümleri sonucu mağdur olan öğretmenlerimize hizmet puanlarına bakılmaksızın öncelikli olarak boş normları ilan ettirerek başvuru hakkını sağlamalıdır. Aksi halde yaşanacak mağduriyetler Milli Eğitim Bakanlığını (MEB) öğretmenlerin gözünden tamamen düşürecek veMağdur Etme Bakanlığı (MEB) olarak anılmasını sağlayacaktır.

Melih DURMAZ
Eğitim Yöneticisi

Güncelleme Tarihi: 24 Temmuz 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER