MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİMİN SORUNLARI BELİRLENDİ

Mesleki ve Teknik Eğitim Çalıştayı sonuç raporuna göre, mesleki ve teknik eğitimin en önemli sorunlarının başında sektörle işbirliği yetersizliği, öğretmen ve öğrencilerin kalitelerinin geliştirilmesi ile mesleki eğitimin toplumsal algıları yer aldı.

MESLEKİ  VE TEKNİK EĞİTİMİN SORUNLARI BELİRLENDİ
Mesleki ve teknik eğitimin durumunun ve sorunlarının belirlenmesi için yapılan çalıştayın sonuç raporu tamamlandı. Buna göre, mesleki eğitimin en önemli sorunlarının başında sektörle işbirliği yetersizliği, öğretmen ve öğrencilerin kalitelerinin geliştirilmesi ile mesleki eğitimin toplumsal algıları yer aldı. Raporda, sorunların çözümüne yönelik öneriler de sunuldu.
 
Milli Eğitim Bakanlığı’nca düzenlenen Mesleki ve Teknik Eğitim Çalıştay’ı sonuç raporu hazırlandı.
 
Çalışma gruplarının oluşturulduğu çalıştayda mesleki ve teknik eğitimin durumu, yön veren kurum ve kuruluşların tutumları, staj uygulamaları, finansmanı, yaygın ve informal öğrenme, öğrenci profili ve toplumsal algılar konularında sorunlar belirlendi.
 
Buna göre, mesleki ve teknik eğitimdeki sorunların arasında sektörle işbirliği yetersizliği yer aldı. Bununla birlikte özel sektörün mesleki eğitime yeterince destek vermediği, sanayinin ihtiyacı olan nitelikte insanın yetişmediği gibi sorunlar tespit edildi. Tespit edilen diğer sorunlar şöyle sıralandı:
 
”Eğitim programları ve mesleki yönlendirmede eksiklikler, kurumsal yapıdan kaynaklı sorunlar, öğretmen yetiştirmeden kaynaklı sorunlar, iş piyasası ihtiyaç ve beceri analizinin yapılmaması, kalite güvencesinin eksikliği, eğitici, kariyer ve rehberlik konularında eksiklik, beceri ve staj eğitiminde yetersizlik, öğretim programlarında eksiklikler, işletmelere verilen teşvikler, eğitici kaynaklı sorunlar, mevzuat dağınıklığı ve bürokrasi çokluğu, tanıtım eksikliği, akademik başarı düzeyi düşük öğrenci profili, yetersiz rehberlik hizmetleri ile yaygın ve örgün eğitimde uygulanan programlarda yeterlilikte uyumsuzluk.”
 
Yabancı dil eğitimi
Raporun çözüm önerilerinde ise açılacak eğitim programlarının belirlenmesi, stajları tasarımı ve uygulanması gibi süreçlere ilişkin karar verme konusunda paydaşların da yer alacağı bir mekanizmanın oluşturulmasının önemine değinildi.
 
Eğitim kalitesinin artırılması, mesleki rehberlik ve yönlendirmenin ilgili bilgi ve donanıma sahip uzmanlarca yapılmasının gerekliliği bildirildi.
 
Mesleki ve teknik eğitim veren kurumlara mali ve idari esneklik kazandırılması gerektiği belirtilen raporda, öğretmen ihtiyacının da ilgili yüksek öğretim programları mezunlarına lisansüstü eğitim verilerek karşılanmasının önemi kaydedildi.
 
Mevcut öğretmenlerin yeni teknolojilere ayak uydurabilmeleri için Bakanlık tarafından belli aralıklarla hizmet içi eğitim verilmesinin önemi vurgulanan raporda, dört yıllık eğitimin 3. senesinde 2 gün okul 3 gün işletme sisteminin oluşturulması, 4. yılda öğrencilerin sene boyunca işletmelerde eğitim görmelerinin gerektiği belirtildi. Mesleki ve teknik eğitimde kalite güvencesinin sağlanması gerektiği kaydedilen raporda, staj imkanın sağlayan işletmelere aldığı öğrenci oranında teşvik verilmesi talep edildi. Her meslek için dil seviyesinin belirlenmesi ve yabancı dil eğitiminin geliştirilmesi de çözüm öneriler arasında yer aldı.
 
Mesleki eğitimdeki öğrenci profili
Milli Eğitim, Çalışma ve Sosyal Güvenlik ve Maliye bakanlıklarıyla sanayi ve ticaret odalarınca mesleki ve teknik eğitime yönelik etkili tanıtım yapılmasının gerekliliği belirtilen raporda, ücret politikalarının mesleki ve teknik okul mezunlarının lehine düzenlenmesinin gerekliliği ifade edildi. Bu kişilerin asgari ücret dışında tutulması, asgari ücret uygulamasının nitelikli eleman için uygulanmaması gerektiği de kaydedildi.
 
Güncelleme Tarihi: 28 Aralık 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER