Yönetici Atama Yönetmeliği yürürlüktedir ve bu ay içerisinde isteğe bağlı yer değiştirme ve yeniden atamaların yapılması gerekmektedir.
Bazı illerimiz bu konuda çalışmalara da başlamışlar ve İsteğe Bağlı yer değiştirme duyurularını yayımlamışlardır.
Öncelikle “MEB yönetici atamalarında, ülke genelinde yine bütünlük sağlanamıyor” başlıklı yazıda da belirttiğimiz gibi ülke genelinde bütünlük sağlanmalıdır. Sınav puanlarının değişmesi ile beraber sınava dayalı atama yapmayan İllerin mutlaka atama yapmaları gerekir. MEB öncelikle bu konuda birliği sağlamalıdır.
Bu arada yönetmelikte gerekli değişiklikleri yaparak İsteğe bağlı atamaları buna göre gerçekleştirmelidir.
Yönetmeliğin Anadolu, Fen ve Sosyal Bilimler Liselerine atamayla ilgili hükmünü değiştiren bakanlığın, bu değişikliğinin yürütmesi yargı tarafından durdurulmuştu.
Bu kararın ardından MEB bir genelge yayımlayarak “Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri ile her türdeki Anadolu Liseleri yöneticiliklerine yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar atama yapılmaması”nı emretmiştir. Aylar öncesindeki bu genelgeye rağmen bakanlık bir düzenlemeyi henüz yürürlüğe koyamamıştır
İsteğe bağlı yer değiştirmelerin başladığı bu dönemde İller tarafından tereddütler yaşanmakta, bu okullara atanacak öğretmenlerin de haklı olara tepkisine yol açmaktadır. Kimi iller yönetmelikteki "tüm açık kurumlar duyurulur" hükmüne rağmen bu okulları duyurulardan çıkarmakta, kimi iller ise tereddüt yaşadıklarından duyuruya çıkamamaktadırlar.
Bu tereddüdün giderilmesi gerekmektedir. Bunu gidermenin yolu da yönetmelikle mümkündür.
Bakanlık yine yayımladığı genelge ile Ödül, ceza ve sicil puanlarını uygulama dışı bırakmıştır. Bu yönde ihtiyaç duyulan değişikliğinde yönetmelik değişikliği ile yapılması gerekirdi.
Bakanlık yönetmelikte yapacağı değişikliklerle ilgili sendika ve diğer paydaşlardan görüş istemişti. Ayrıca geçen günlerde tüm paydaşlarla bakanlıkta toplantı gerçekleştirildi.
Toplantıdan da tam bir sonuç çıkmadı. Özellikle bakanlık yetkilileri kendi aralarında uzlaşı sağlayamadı. Her bir genel müdürlük kendine dönük düzenleme talep edince sendikaların “önce bakanlık olarak siz uzlaşın sonra bizimle toplanın” yönündeki serzenişleri ne sahne oldu.
Bakanlığın rotasyonla ilgili genel görüşü Müdürler 5 yıl, Müdür başyardımcıları 8 yıl, müdür yardımcıları ise 10 yılda yer değiştirsin şeklinde iken Sendikaların genel yaklaşımı 5 yıllık sürenin az olacağı yönünde olmuştur. 8 yada 10 yıl önermişlerdir.
Bakanlığın ivedilikle bu ve diğer düzenlemeleri yapması kaçınılmazdır. Devlette süreklilik esas olduğundan bu düzenlemeyi yapmak için beklemeyi seçme yoluna gidilmemelidir.
Saygılarımla…
Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi
sayın site yöneticileri;her önüne gelene yorum yaptırmamak lazım.isteğe bağlı atamalar mayıs-haziran döneminde sene de bir defa yapılır diyor.bununla sınava dayalı atamalar arasında ilişki kurmak yanlıştır.yıl içerisinde zaten yeteri kadar sınava dayalı atamalar yapıldı.bu yaza öyle bir anlam verilmiş ki;isteğe bağlı atamalara ne gerek var hep sınava dayalı atamalar olsun der gibi.ama bu zat sınava dayalı atananların okulların düzenini nasıl bozduklarından haberi bile yok.benim okuluma üç tane geldi okulun olan düzenide bozuldu.şunu anlayalım.sınav iyi yöneticiyi seçmek için değil,adil bir sıralama yapmak için yapılmıştır.asıl tartışılması gereken adil bir seçim nasıl yalpılır olmalıydı.konuşmak için konuşmayınız.