Milli Eğitim Bakanlığı 2019 yılına kadar tüm okullarda normal eğitime geçme çalışmalarını sürdürüyor.
Milli Eğitim Bakanı Sayın İsmet Yılmaz, değişik zamanlarda yaptığı açıklamalarda bunun için elli sekiz bin dersliğe daha ihtiyaç olduğunu, bu dersliklerden kırk sekiz bine yakınının inşa halinde olduğu halen on bir bin derslik açığı bulunduğunu da birkaç kez ifade etti.
Milli Eğitim Bakanımız bu derslik açığının kapatılması konusunda vatandaşları, yerel yönetimleri STK’ları okul yapımına davet etti. On bir bin derslik, 24 derslikli okullar düşünüldüğünde 458 okula tekamül etmektedir.
Günümüzde bir okulun yapımı büyük maliyetleri ulaşmaktadır. Bu nedenle okul yapımında yeterli düzeyde gönüllü kurum ve kuruluş bulmak kolay değildir.Milli Eğitim Bakanlığı, okul yapımına yönelik farklı projeler ve yaklaşımlar hayata geçirerek bu açığı kapatma yoluna gitmelidir.
Bakanlığı önerim: Kurban Bayramı'nda yedi kişinin bir araya gelerek tek kurban kesmesi gibi bir yöntemden hareketle şöyle bir proje yapılabilir. Bir kişinin ya da kurumun okul yaptırması maliyet nedeniyle pek mümkün olmuyor ancak gönüllü insanların ve kurumların bir derslik yapma imkânı olabilir. Gönüllü insanlar okul maliyetine göre derslik başına düşen payı yüklenerek 1 derslik yapımını üstlenebilir. Böylece 24 gönüllü, bir okul yaptırmış olur. Bu kişilerin isimleri okul girişine kalıcı olarak asılır veya her dersliğin kapısına bu derslik falanca kişi/kurum tarafından yaptırılmıştır, şeklinde yazı asılabilir. İmkânı olanlar 2-3 derslik gibi payla okul yapımına katkıda bulunabilir.
Bakanlığa ikinci bir önerim: Daha önce yazılarımda ifade ettiğim butik okullar açılması. Okul yapımı için arsa temin edilemeyen yerlerde, özel okulların yaptığı gibi 8-10 daireli binaların satın alınarak okula dönüştürülmesi. Böyle bir kampanyada gönüllüler binadan birer daire alarak Bakanlığa bağışlayabilir. Örneğin 8 daireli bir binayı 8 gönüllü alıp okula dönüştürmesi için bakanlığa verebilir. Böyle bir binada 16 ile 24 derslik arasında bir okul açılabilir.
Her iki yöntemle tek başına okul yaptırma imkânı olmayanlara derslik yaptırarak, milletine hizmet etme fırsatı verilmiş olur. Böyle bir yaklaşımla okul yapımının çok daha yüksek sayılara ulaşacağını, Bakanlığın 11 bin derslik açığının kolayca kapatılacağını tahmin ediyorum.
Doğan CEYLAN
Maarif Müfettişi / Yönetim bilimi uzmanı
Güncelleme Tarihi: 20 Mart 2018, 00:00
MEB' İN 11 BİN DERSLİK AÇIĞI NASIL KAPANIR ?
YORUM EKLE
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:22
GÜNEŞ
07:52
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:25
AKŞAM
17:48
YATSI
19:12
1
TÜRK MİLLETİNİN BAHAR BAYRAMI; YENİGÜN/ NEVRUZ...
2
SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN YÖNETMELİĞİNE YÜRÜTMEYİ...
3
ÇANAKKALE ŞEHİTLERİ TÜRKÜLERLE ANILDI
4
HALDUN DORMEN 65. SANAT YILINDA MALTEPE'DE SAHNE ALDI...
5
MALTEPE'DE TİYATRO ZAMANI
6
BELEDİYEDEN 82 OKUL KANTİNİNE DENETİM
7
BİLİNÇLİ SU TÜKETİMİNİ ANLATTILAR
8
70 YAŞINDA DÜMENE GEÇTİLER
9
ÖĞRETMENLERE E-ATIK EĞİTİMİ
10
MALTEPELİLER ÇANAKKALE ŞEHİTLERİNİ UNUTMADI
ANKETTüm Anketler