MEB İLLERDEKİ AR-GE BİRİMLERİNE KİLİT VURUYOR !

24 Temmuz 2012’de tüm İl Milli Eğitim Müdürlüklerine Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Grup Başkanı Hikmet ORMAN imzalı bir mail gönderen MEB, bu yazı ile illerde faaliyet gösteren ARGE ler de görevli öğretmenlerin görevlendirilmesine son verdirerek ARGE leri birer birer kapatıyor

MEB  İLLERDEKİ AR-GE BİRİMLERİNE KİLİT VURUYOR !

 

 
24 Temmuz 2012’de tüm İl Milli Eğitim Müdürlüklerine Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Grup Başkanı Hikmet ORMAN imzalı bir mail gönderen MEB, bu yazı ile illerde faaliyet gösteren ARGE ler de görevli öğretmenlerin görevlendirilmesine son verdirerek ARGE lerin birer birer kapanmasını sağlamaktadır.

 

Son Bakanlık yönetimine kadar; bazı aksaklıklarıyla beraber, tıkır tıkır işleyen 8 yıllık zorunlu temel eğitim sistemine orta öğretimin de eklenip katkı yapılması beklenirken; araştırmadan, planlama yapmadan 4+4+4 sistemini ortaya atarak alaşağı eden ve sistemi içinden çıkılmaz hale getiren MEB; kendi yarattığı sorunların çözümü için eşi benzeri görülmemiş kötü yönetim örneklerini sergilemeye devam ediyor.

 


Öğretmen açığını kapatmak için, gözünü ülke genelinde sayıları birkaç yüzü aşmayan ARGE uzmanlarına diken MEB; burada çalışanların görevlendirilmelerine son vererek okullardaki öğretmen açığını kapatmaya çalışarak, bu kararıyla sadece yerel düzeyde Araştırma Geliştirme faaliyetlerinin durmasına yol açmıyor, aynı zamanda kendi kaynaklarını da kaybederek bindiği dalı da kesiyor.

 


Pek tabi ki öğretmenlerin yeri sınıflarıdır. MEB öncelikle eğitimde ARGE ler gerekli midir gereksiz midir sorusuna yanıt vermelidir. Şayet gerekli ise zaten ARGE lerde görev yapacak kişilerin istihdamı için bir çözüm bulunulabilir. Bu konudaki yasal düzenlemeleri yapacak olan MEB dir. Ancak bu konuda herhangi bir çalışma yapmadan, ARGE çalışanlarının görevlerine son verilmesi, öğretmen açığının kapatılmasına küçük bir yama yapmaktan öte gitmeyeceği gibi bir sürü sorunu da beraberinde getirecektir. Mevcut sistemde ARGE ler tarafından yürütülen birçok faaliyetin, bundan sonra kimler tarafından ya da nasıl yürütüleceği konusunda bir çözüm getirmeden durdurulması, Ülkemizin zaten bozuk olan Araştırma, planlama ve proje yönetimi konusundaki geçmişini (Dünya Bankası’nın 1995 yılı Ülke Değerlendirme Raporunda Türkiye Proje yönetimi konusunda diğer ülkelere “en kötü örnek” olarak gösterilmiştir), ileri bir boyuta taşımaktan ve Ülkemizi uluslar arası arenada küçük düşürmekten öte gitmeyecektir.

 


Bunun nasıl olacağını örnek vererek açıklayacak olursak; ilgili yazı ile faaliyetlerine son verilecek olan Ankara İli MEM ARGE biriminde; yabancı dil, bilimsel araştırma teknikleri ve proje döngüsünü bilen, alanlarında master veya doktora yapmış yaklaşık 30 kadar alanlarında uzmanlaşmış öğretmen çalışmaktadır. Ülke genelinde 100 bin öğretmen açığı bulunan MEB’in bu açığı 30 öğretmen ile kapatmaya çalışması, ciddiyetten uzak bir karardır.

 

Sadece Ankara ilinde Eğitime yönelik geçtiğimiz yıldan devam eden uluslar arası (AB ülkeleri) ortaklı projelerin sayısı 75 dir. Bu projelerin sadece Ankara’da eğitime yarattığı kaynak 1.5 Milyon Avrodur. Bu yıl Ankara’dan eğitime yönelik hazırlanan ve uluslar arası anlaşmaları yapılan proje sayısı 84 ve yarattığı kaynak 2 Milyon 212 Bin 133 Avrodur. Bu rakamlara TÜBİTAK ve yerel destekli ulusal projeleri de ekleyecek olursak, ARGE lerin araştırma geliştirme faaliyetlerinin yanı sıra mali kaynak oluşturmada da önemli görevleri yerine getirdiği görülecektir. ARGE lere uzman personel atamadan mevcut personelin görevinden alınması, halen yürümekte olan ve yeni başlayacak proje faaliyetlerini aksatacak, yabancı ortaklar nezdinde güvenilirliği zayıflatacak ve projelerin sürdürülebilirliğini sekteye uğratacaktır.

 


Ayrıca; bazı ARGE birimleri, 2008/68 MEB ARGE Yönergesi ile, bazıları 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve MEB Yönetmelikleri hükümlerince, bazıları ise Uluslar arası anlaşmalara dayanılarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu Kanun, yönetmelik ve yönerge hükümlerinin personelsiz bir ARGE de nasıl yerine getirileceği de merakla beklenmektedir.
 

Güncelleme Tarihi: 26 Temmuz 2012, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
Vehbi
Vehbi - 12 yıl Önce

Sayın Editör! Ne 30 öğretmeni kardeşim sadece küçük bir ilde 30 öğretmen görevli hepsi kebap yapıyor. Sen benim şapkama anlat.Mutlaka senin ve yakınların ARGElerde görevli sanırım.

SIRADAKİ HABER