LİSELERDE SINIF MEVCUDU KISITLAMASI

MEB Orta Öğretim Kurumları Yönetmeliği bugünkü Resmi Gazetede yayımlandı. Çok önemli değişikliklerden biri de sınıf kontenjanlarına sınır getirilmesidir.

 LİSELERDE  SINIF MEVCUDU KISITLAMASI
 
 
MADDE 24- (1) Herhangi bir puan kullanmaksızın öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına e-Kayıt sistemiyle öğrenci alınır. Bunların 9 uncu sınıfına alınacak öğrenci sayısıyla açılacak şube sayısı ilgili komisyonlarca belirlenip, ilçe ve il millî eğitim müdürlüklerince onaylanarak e-Kayıt sistemine yansıtılır.
(2) Alınacak öğrenci sayısının planlanmasında bir şubedeki öğrenci sayısının 34’ü geçmemesi esastır. Ancak öğrenci sayısının çok fazla, derslik sayısının yetersiz olduğu durumlarda, eğitim ortamı uygun olmak kaydıyla bir şubedeki öğrenci sayısı daha fazla olabilir, ancak 40’ı aşamaz.
b) Hazırlık sınıfı ve 9 uncu sınıflara her yıl alınacak öğrenci ve oluşturulacak şube sayısı, okulun fizikî imkân ve donanımı dikkate alınarak komisyon tarafından tutanakla tespit edilir. Fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, spor liseleri, güzel sanatlar liseleri ile Anadolu sağlık meslek liselerinde bir şubeye alınacak öğrenci sayısı 30; diğer okullarda ise 34’tür. Sınıf tekrarına kalan öğrenciler bu sayıya dâhil edilmez.
 
YORUM: Sınıflara kontenjan sınırı getirilmesi güzel bir uygulama ancak öğrenci sayısının fazla olduğu durumlarda veya derslik sıkıntısı yüzünden sınıf mevcudu 40’ı geçebilir. Kontenjan fazlası olan öğrenciyi okuldan kaydını sildirme gibi bir durum olmayacağı için velilerden ve öğrencilerden anlayış beklenecektir. Okul yöneticileri de 40 mevcuduna göre okulun fiziki şartlarını, sınıf ve şubelerini ayarlayacaktır.  
Zeki KARA
Eğitimci-Yazar
Güncelleme Tarihi: 08 Eylül 2013, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
ilknur araç
ilknur araç - 9 yıl Önce

ben bir sebepten dolayı okul değiştirdim sağlık meslek lisesindeydim fakat ben okulumu değiştirir değiştirmez benim yerime birileri gelmiş şimdi eski sınıfımın mevcudu 31 kişi ben eski sınıfıma geri dönebilir miyim? lütfen acil cevap verin benim için çok önemli başka şansım olmayabilir.

SIRADAKİ HABER