4+4+4 ’e karşı topladığı 250 bin imzayı önceki gün meclise teslim eden Halkevleri bir de 4+4+4’ün bir aylık durumunu analiz etti. Her ay düzenli olarak yayınlayacak Eğitim Hakkı Raporlarından ilki açıklandı. Raporun büyük çoğunluğu Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisleri tarafından 10 Eylül - 16 Ekim tarihleri arasında okullarda yapılan denetimler sonucu saptananlardan oluşuyor. Ayrıca Türkiye genelindeki 300 okul ile yapılan aratırma da yer alıyor. Rapor hem okulların sorunlarını hem de 4+4+4’ün ortaya çıkardığı sıkıntıları gözler önüne seriyor:
* Birinci sınıflardan 15-25 dersliklerde okuyan öğrenci oranı sadece yüzde 37, 2-3-4’lerde bu oran yüzde 35’e, 5-6-7-8. sınıflarda yüzde 23 ‘e geriliyor.
* Okulların yüzde 27’sinde kütüphane, laboratuvar, müzik odası gibi bölümler dersliğe çevrilmiş.
* Okulların yüzde 37’sinde kütüphane ve laboratuvar bulunmuyor bile.
* Okulların yüzde 68’inde tuvaletler 72 ay öncesindeki çocuklar için uygun değil.
* Okulların yüzde 82’sinde sıralar 72 ay öncesi çocuklar için uygun değil.
* Yüzde 97’sinde yemekhane yok.
* Yüzde 0,5’inde okul bahçesine prefabrik sınıf yapılmış, yüzde 0,4’ünde okulların bodrum bölümlerine yeni derslik yapılmış,
* Yüzde 20’si okul yönetimleri tarafından paket olarak hazırlanan seçmeli dersler, zorunlu olarak seçtirilmiş.
İlçe ilçe okullardan örnekler
* Esenyurt’ta Prof. Dr. Sabahattin Zaim İlköğretim Okulu’nda 1. sınıflara yer açmak için ara sınıflar bölünmeye çalışıldı. Tuvaletlerdeki lavabo ve sabunlar çocukların erişebileceğinden daha yüksekte. Mehmetçik İlköğretim Okulu’nda 7 tane
1. sınıf var. Çocuklar musluklara ve pisuara yetişemiyor.
* Küçükçekmece’deki Kanarya İlköğretim Okulu, önceki senelerde 350-400 kişi alınırken bu yıl 750 üzerinde kayıt aldı. Şube sayısının 8’den 13’e çıktı. Okulda öğretmenler odası da 1. sınıfa dönüştürüldü.
Söğütlüçeşme İlköğretim Okulu’nda 1. sınıf şubesinin 8’den 15’ e çıkarıldığı, tuvaletlerin yetersiz ve temizlik açısından sorunlu olması dolayısıyla velilerin tuvalet önünden ayrılmadığı gözlendi.
*Bahçelievler’deki Mustafa Kemal İlköğretim Okulu’na giden meclis üyeleri devam eden inşaatla karşılaştı. Birinci sınıflar bir yandan ders alırken karşı sınıflarda da inşaat vardı. Şirintepe İ.Ö.O.’da ise sınıfların birinci sınıflara uygun olmadığı, tuvaletlerin hepsinde lavaboların düşme tehlikesi olduğu gözlendi.
* İkitelli İlköğretim Okulu’nda 24 tane 1. sınıf şubesi açıldı. 1. sınıflara yer açmak için üst sınıflar birleştirildi. Tahsin Bonguoğlu İlköğretim Okulu’nda ise mevcutları 75’e çıkan 8 şube birinci sınıf açıldı. Muhnis Faik Ozansoy İlköğretim Okulu’nda birinci sınıflara 14 şube açıldı. Sınıf ortalamaları 80 kişi. Okulun bodrumundaki odaların, müdür yardımcısı odalarının sınıf yapıldığı gözlendi.
* Sultangazi ’de 23 Nisan İlköğretim Okulu’nda ilk kayıtlar sonucu sınıf mevcutlarının 90’a kadar ulaşması nedeniyle okulun ilk günü 60 ve 66 aylık öğrencilerin kayıtlarının silinmiş olduğu görüldü. Çocukların bazıları ise başka okullara gönderildi. Böylelikle sınıf mevcutları 40’a indi. Havuzbaşı İ.Ö.O.’da 60-66 aylık çocukların kayıtlarının kayıt dönemi boyunca alınmamış olmasına rağmen 1. sınıfların mevcutlarının 60’ı geçtiği görüldü. Mehmetçik İ.Ö.O.’da ise 1. sınıf için kayıt yaptıranların sayısının 1000’e yaklaştığı, 984 öğrenci için 14 sınıf açıldığı, 1. sınıflar için oluşturulmuş dersliklerden 4 tanesinin bodrum katında yer aldığı tespit edildi.
* Gültepe Şair Yahya Kemal İlkokulu’nda birinci sınıflar Z’ye kadar çıktı. Sınıf mevcutları 60 kişiye ulaştı.
* İzmir Buca’da Necip Fazıl Kısakürek İlkokulu’nda okul yönetimi birinci sınıflar için 10 şube açınca diğer sınıflara yer kalmadı. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve okul yönetimi, konuyla ilgili olarak “Çocuğunuzun kaydı burada olacak. Karnesini buradan alacak. Aynı formayı giyecek. Ama Meşkure Şamlı Ortaokulu’nda okuyacak” açıklaması yaptı. Velilerin tepkisi üzerine Buca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bir açıklama yaparak Meşkure Şamlı Ortaokulu’nda sabah saatlerinde ortaokul öğrencilerinin, öğleden sonra da birinci sınıf öğrencilerinin eğitim göreceğini açıkladı.
Güncelleme Tarihi: 20 Ekim 2012, 00:00
bu nasıl bir sistemdirki yıllarca oluşturulan kütüphaneler bilgisayar sınıfları labaratuvarlar sınıf olduda tekn çağında olan bizler labaratuvar sınıflarından mahrum kaldı ama bize bilim irfan adamı lazım değil tabi bize imam hoca ilahiyatcı lazım hakkımı helal etmiyorum bu sistemi 1 gecede çıkaran zihniyetçilere