İl içi yer değiştirmede ilk değerlendirmelerimiz

İl içi yer değiştirme kılavuzu beklendiği gibi zamanında yayımlandı. Son yıllarda Bakanlığın yayımladığı her mevzuatta, kılavuzda, emirde bir sorun var mı diye arayışlar başlamaktadır. Her seferinde bir şeylere de rastlanmaktadır. Bu kılavuzu İlk incelemelerimizde;

İl içi yer değiştirmede ilk değerlendirmelerimiz

Bakanlığın il içi yer değiştirenlerin il dışını isteyemeyecekleri uygulaması getirilmiştir. Bu uygulama bundan önceki yönetmeliklerde de yer almamaktaydı.

13.05.2010 tarihli yönetmelikte de yer almayan bir uygulamayı getiren bakanlık yanlış uygulama yapmaktadır.

Çünkü;

İl içi yer değiştirme çalıştığı kurumda 2 yılını dolduran öğretmenlere verilen bir haktır.

İl dışı yerdeğiştirme ise çalıştığı kurumda 3 yılını dolduran öğretmenlere verilen haktır.

Şimdi il içine yer değiştiren bir kişi o ilden ayrılmadığına göre böyle bir kısıtlamayı getirmek il dışı yer değiştirmenin mantığına da aykırıdır.

Bir de uygulamaya bakalım;

Örneğin ben Matematik Öğretmeni olarak il içi yer değiştirme istesem ve A okuluna atansam bunun kimseye zararı yoktur. Daha sonra İl dışına atandığımda bu okulun boş kalacağı düşünülüyorsa bu da doğru değildir çünkü bu okulda sırada olan insanlar olacaktır. Sırada kimse yoksa ben il içini istemeseydim de bu okula kimse atanmayacaktı.

Yani bakanlığın bu uygulaması hukuka da, teamüllere de, hakkaniyete de aykırıdır. İl içi yer değiştirecek insanlara böyle bir kısıtlama getirmek insanları şansı ile baş başa bırakmaya itmektir. 

Şimdi il dışı yer değiştirme isteyerek ailenizin yanına gitmek istiyorsunuz fakat il içinde çalıştığınız okuldan da memnun değilsiniz. Şimdi il içini yada il dışını tercih etmek zorundasınız. İl içinde gideceğim deseniz il dışı şansını kaybeceksiniz, il dışını tercih etseniz ve gidemezseniz bu kez de il içi hakkınızı kaybedeceksiniz.

Bakanlığın bu uygulamasındaki mantığı anlayabilmiş değiliz. Eğer mantık il içinde yer değiştirdi yolluk aldı. Sonra il dışına gitti yine yolluk alacak mantığı ise İl içi ilk grup atama ilişik kesmeleri il dışılardan sonraya bırakılabilir. Hayır derdimiz bu değil il dışını belki biraz engelleriz düşüncesi ise bu da doğru bir yaklaşım değildir.

Bakanlığın bu durumu düzeltmesini diliyoruz…

Ayrıca; il içi tayinler sıralı tayin olacağından açık olan yada olmayan okullar istenebilecektir. Bu okullarda boşluk varsa yada boşalma olursa yer değiştirmeniz mümkün. Fakat en azından fikir vermesi bakımından bakanlığın illere talimat göndermesi ve hangi okulda hangi alanda kaç öğretmen açığı olduğunu duyurmalıdır. 

Bu duyurular öğretmenlere en azından fikir verecektir…

 

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi



 

Güncelleme Tarihi: 14 Mayıs 2011, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
Mustafa Kemal Gülbenk
Mustafa Kemal Gülbenk - 13 yıl Önce

Anlaşılmayacak ne var. Siz her eğitimciye akıl veriyorsunuz. Bakınız durum şu: İl içi atama istersem çıkarsa il dışını isteyemiyorum. Çünkü il içi sıraya girdiğimde il dışından gelecek şahsın normunu kapatıyorum ve il dışı sıraya orası kapanıyor. Gereksiz yere kapanmasın diye haklı bir uygulama.Benim branşımda norm sıkıntısı var ve zimire gitmek istiyorum. 15 yıldan beri norm fazlasıyım. Geçen yıl il dışına kontenjan koyunca isteyemedim halbuki 12 den fazla norm vardı. Ve cesaret edemedim.Eşim de öğretmen olduğu için bizim için daha da zor. Savcı hâkim olsak düşünmeyiz yada güvenlik kuvvetlerinden.Bu sene herkes sıraya girecek ve o okullar kapanacak. Bir okulda açık 5 norm var fakat 1 kişi sıraya girince o okulun tüm normu yani geri kalan 4 norm il dışına kapanıyor. Ve biz de norm fazlası olarak yerimizde sayıyoruz. Norm fazlası ögtretmenler ve eşleri farklı bir dönemde il dışı olarak açılsa bu norm fazlası olayı biter. Benim bıranşımda muğla ilinde tüm öğretmenler norm fazlasıdır. Çünkü öğrenci sayıları ve saatleri (grup sayıları) yeniden düzenlendi. Teknik öğretmenlerde 15 saat derse 1 norm verilirken kültür öğretmenlerine 5 saate 1 norm veriliyor. Gruplardaki öğrenci sayıları da artırılınca eski duruma göre 20 saate çıkmış gibi etki yaptı. Bu sayılarla oynayan mevzuat üretenlere teşekkür ediyorum. Bu gidişle norm fazlası olarak emekli olacağız. Yazık......

selçuk
selçuk - 13 yıl Önce

Bakanlık acilen bu yanlıştan dönmelidir. en azından il içinde yer değiştirmek bizim gibi geçen yıldan hakkı yenenlere bir teselli olabilir. çalıştığım okulda artık devam etmek istemiyorum.

ildenix
ildenix - 13 yıl Önce

Sitenizi sıkça takip eden bir okuyucu olarak, bu beyefendinin yazılarını sitenizde görmek istemiyorum.

hasan
hasan - 13 yıl Önce

aslında bir sorunun da anadolu liselerinde olduğunu düşünüyorum. 2013 yılında liselerin tamamı anadolu lisesine dönüştürülecektir. bu dönüştürülme tamamlanmadan anadolu liselerine kadroları olmayan öğretmenlerin atamalarının yapılmasına olanak sağlamakbüyük haksızlıktır diye düşünüyorum..... evet sayın site yöneticisi biraz da buraya dikkat çekilirse seviniriz. not : ilk atamaya bile anadolu liseleri ve öğretmen liseleri açılmaıştır acaba neeeddddeeeennnnnn

SIRADAKİ HABER