FARKLI İNSAN YETİŞTİRMELİYİZ

Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki Eğitim Toplantısı

FARKLI İNSAN YETİŞTİRMELİYİZ

Mesleki Teknik Eğitim Genel Müdürü Ömer Açıkgöz, eğitimde esas olanın tek tip insan yetiştirmek değil, çeşitliliklerin, farkların gözetilmesi olduğunu söyledi.

Açıkgöz, Suphi Öner Öğretmenevi'nde düzenlenen Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki Eğitim Toplantısı'nda, eğitimde yapılması gerekenin, bireyi tanıyarak, onun ilgi ve yeteneklerini tespit edip, bu doğrultuda ortam hazırlamak olduğunu belirtti.

Her insanın yaratılışı gereği bir yeteneğe sahip olduğunu vurgulayan Açıkgöz, “İki kişide aynı yeteneği bulmanız oldukça zordur. Dolayısıyla yapacağımız iş kişinin bu yeteneğinin ortaya çıkması için ona ortam hazırlamaktır” dedi.

Açıkgöz, öğrencileri şekillendirmekten vazgeçilmesi gerektiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

“Katılımcı, çoğulcu, demokrat birey ancak böyle ortaya çıkar. Onun için 'Eğitim nasıl yapılır?' sorusunu yeniden gözden geçirmemiz gerekiyor. Önce karşımızdakini bir değer olarak kabul etmemiz gerekir. Karşımızdakini bir çocuk değil kendimiz gibi düşünmeliyiz. Dolayısıyla dilden tutun ona gösterdiğimiz muameleye kadar yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. 'Sen ne anlarsın' dediğin andan itibaren onu adam yerine koymuyorsun onu çocuk yerine koymuş oluyorsun. Karşınızdaki varlık çocukluğu kabul etmiyor. İki tarafında diretmesi sonucunda arada kopukluk oluşuyor. 'Ben konuşuyorum ama öğrenciler beni anlamıyor' dediğimiz şey budur. Doğru iletişim kanalları oluştuğu zaman göreceksiniz sizi anlayacaktır.”

Pedagoji konusuna da değinen Açıkgöz, pedagojinin çocuğu ayağına çağırmak, günlük hayatta kullanılan düşüncelerle sınıfta ders vermek olmadığını kaydetti.

Pedagojinin, öğretmenin çocuğun seviyesine inmesi olduğuna dikkati çeken Açıkgöz, “Pedagoji, öğrencinin dili ve algısıyla ona hitap etmektir. Onu kendi seviyende görmek değil, kendini onun seviyesine indirmendir. Bu şekilde yapıldığı zaman öğrenci ve öğretmen arasındaki kopukluk giderilmiş olur” diye konuştu.

Açıkgöz, öğretmenlerin bugünü değil yarınları inşa ettiğine değinerek, “Bugün eğitimde esas olan kendimize benzer insanlar yaratmak değil, çeşitliliği, farklılığı gözeterek insan yetiştirmektir” dedi.

Toplantıya, İnşaat ve Emlak Grup Başkanı Mustafa Murat, Mersin, Adana, Konya, Hatay, Antalya, Karaman, Niğde, Osmaniye'den il milli eğitim ve ilçe milli eğitim müdürleri katıldı.

Güncelleme Tarihi: 21 Ocak 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER