EK DERSTE VERGİ VURGUNU !

Vergilendirmede Deli Dumrul Mantığına Son Verilmelidir.

EK DERSTE VERGİ VURGUNU !
 
Bilindiği üzere farklı kurumlarda aynı unvanla çalışan kamu görevlilerinin maaş ve ücretlerinde eşitliğin sağlanması amacıyla çıkarılan 666 Sayılı KHK gereği alt kademe kamu çalışanlarına daha az ek ödeme, üst düzey bürokratlara daha yüksek ek ödeme şeklinde iyileştirme yapılmıştır. Öte yandan öğretmenler ve akademisyenler ek ders ücreti aldıkları gerekçesiyle ek ödeme kapsam alanı dışında bırakılmıştır.
 
%4+4 Verip, % 5 Geri Alınmıştır.
 
2012 yılı Toplu sözleşme sürecinde tüm kamu çalışanları %4+4 lük sefalet zammına mahkûm edilmiştir. Öğretmenlerin ancak bir kısmı ile okul yöneticilerinin alabildiği ek ders ücreti brüt olarak aylık vergi matrahına dahil edilmek suretiyle ek ödemede yapılan haksızlık vergilendirmede de yapılmıştır.
 
2012 yılı toplam gelir vergisi matrahının 10.000 TL si için gelir vergisi % 15 ten %20 çıkarıldığından yılın ikinci yarısında yapılan % 4’lük zam, yüklenen % 5 vergiyle geri alınmıştır. Dolayısıyla 2012 yılında eğitim çalışanlarına yapılan toplam % 8’lik zammın % 5’i vergi yoluyla geri alınarak, ancak % 3 lük bir kısmı maaşına yansıtılmıştır.
 
 
 
Ek Ders Ücretinin Aylık Vergi Matrahına Dâhil Edilmesi Haksızlıktır
 
2012 yılı gelir vergisi genel tebliğine göre maaş matrah toplamı 10.000 TL'ye kadar olan için % 15, 10.000 TL' den 25.000 TL’ye kadar olanı için ise % 20 gelir vergisi alınması öngörülmüştür. Buna göre aylık gelir vergisine tabi maaş matrahına brüt ek ders ücretinin de dâhil edilmesi suretiyle 2012 yılı Temmuz ayından itibaren toplam vergi matrahı 10.000 TL.’yi geçen öğretmen ve okul yöneticilerinden % 20 gelir vergisi kesilmeye başlanmıştır.
 
Öte yandan 1.Derecenin 4.Cü kademesinde MEB merkez teşkilatında görev yapan, aylık toplam maaşı 3200 lira ve aylık gelir vergisi matrahı 1041 lira olan ve 1156 lira ek ödeme alan bir eğitim çalışanının ek ödemesi aylık matraha dahil edilmediği ve 2012 Haziran ayı itibari ile maaş matrah toplamı ancak 6246 liraya ulaştığı için Temmuz ayında % 15 lik vergiye tabi tutulmaktadır. Aynı kişinin maaş matrah toplamı ancak 10.ayda 10.000 TL’ye ulaşacağı için bu aydan itibaren % 20 gelir vergisine tabi tutulmuş olacaktır.
 
Hâlbuki aynı derece ve aynı kademede görev yapan bir öğretmenin aylık vergi matrahı 1033 TL ve brüt 700 TL olan ek ders ücreti vergi matrahına dâhil edilmesi sebebiyle 2012 Haziran ayı itibariyle maaş ve ek ders ücreti matrah toplamı 10.291.36 TL ye ulaştığı için gelir vergisini % 20 olarak ödemeye başlamıştır.
 
Ek Ders Ücreti Vergi Dışı Bırakılmalı, Aylık Maaş Matrahından Çıkarılmalıdır.
 
Ek ödemelerde ve tazminatlarda olduğu gibi ek ders ücreti vergi dışı bırakılmalı ve aylık maaş matrah toplamından çıkarılmalıdır.
 
Tatillerde bile ödenen ek ödemenin vergiye tabii tutulmaması, buna karşılık izinlerde, tatillerde raporlu olunan günlerde kesilen ek ders ücretinden vergi alınması ve aylık toplam maaş matrahına dâhil edilmesi vergi adaletini gerçekleştirmeyi amaçlayan anayasanın 73. Maddesinin verginin mali güçle orantılı olarak alınması ilkesine aykırıdır.
 
Vergilendirmede Deli Dumrul Mantığına Son Verilmelidir.
 
Kim, nereden, ne şekilde mali güç elde ederse etsin neticede ele geçen gelir unsurlarının eşit şekilde vergilendirilmesi anayasanın amir hükmü gereğidir.
 
Yani eşit mali güce sahip mükelleflerin eşit, farklı mali güce sahip mükelleflerin farklı şekilde gelirlerinin vergilendirilmesinin esas alınması gerektiği halde toplam maaş miktarı fazla olanlardan daha az, daha az maaş alanlardan daha çok gelir vergisi alınması köprüden geçenden 40, geçmeyenden 80 akçe alan Deli Dumrul mantığından farksızdır.
 
Haddi zatında bir kimsenin, hayatta kalabilmesi ve insanlık onuruna yaraşır bir yaşam sürdürebilmesi için gıda, giyim, barınma, su, ısınma, elektrik, sağlık, eğitim, temizlik gibi giderlerine yapmak zorunda olduğu gider kısmının gelir vergisine tabi tutulmaması sosyal devlet olma ilkesinin ve adaletin gereğidir.
 
2012 Haziran ayı itibari ile 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının 1040,22 lira, yoksulluk sınırının 2787,95 lira olduğu ülkemizde en az yoksulluk sınırı gelir vergisi dışında tutulmalıdır. Dolaysıyla aylık maaş ve ücret toplamı bile yoksulluk sınırının altında kalan eğitim emekçilerinin maaş ve ücreti vergilendirme dışında bırakılması gerekirken, öğretmenlerin ve eğitim yöneticilerinin ek ödeme kapsam alanı dışında bırakılması, ek ders ücretlerinin bile aylık vergi matrahından sayılması iki defa mağdur edildiklerinin açık bir ifadesidir.
 
Milletvekili maaşlarına %60 oranında zam yapıldığı, TBMM çatısı altında görev yapan memur, sekreter ve danışman maaşlarının bir öğretmen maaşının neredeyse 3 katına çıkarıldığı, grup başkanı ve üstü görev yapan üst düzey bürokratlarının maaş ve tazminatlarının ikiye katlandığı ülkemizde sanki tüm öğretmenler ek ders ücreti alıyormuş gibi kabul edilmesi, ek ödemeden mahrum bırakılması eğitime ve eğitimciye verilen değerin bir göstergesidir.
 
Başta Sayın Başbakanımız. Milli Eğitim Bakanımız ve Maliye Bakanımız olmak üzere eğitim emekçilerine reva görülen haksızlığın giderilmesi konusunda sorumluluklarının gereğini yerine getirmelerini bekliyoruz.memurlar.biz
 
 
Güncelleme Tarihi: 27 Temmuz 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER