ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ersoy, muhabirler yaptığı açıklamada, ÖSYM’nin dijitalleşme konusundaki çabalarını vurgulayarak, dünyanın genel olarak dijitalleşme yolunda ilerlediğine dikkat çekti. Ersoy, “Dijitalleşen dünyaya uyum sağlamalıyız. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi liderliğindeki hedefimiz, ÖSYM’nin dijital dönüşümünü en kısa sürede tamamlamak. Dijitalleşme, yapay zekanın devreye girdiği ve sistemlerimizi daha verimli hale getireceği bir süreçtir. Bu çerçevede ÖSYM, dijital dönüşümü hızla tamamlamayı amaçlamaktadır” dedi.
‘ADAY SAYISI AZ OLDUĞU İÇİN’
ÖSYM’nin dijitalleşme hedeflerine odaklanarak, sağlık alanında 2 yeni sınavın daha elektronik ortama taşındığını açıklayan Ersoy, “ÖSYM’nin 49 yıllık geçmişi boyunca yabancı dil sınavları dışında elektronik sınav gerçekleştirilmemişti. Yakın gelecekte elektronik sınavlarımızı artırmayı planlıyoruz. Sağlık alanında STS Eczacılık ve EUS sınavlarını, 15 Ekim itibarıyla elektronik ortamda yapacağız. Bazı sınavlarda aday sayısı az olduğu için elektronik sınav sürecini başlatacağız. Bu yeni elektronik sınavlarla 2026 yılına kadar 100 bin adayın aynı anda elektronik ortamda sınava girebileceği bir süreç hazırlıyoruz. Yüksek aday sayısına sahip sınavlar, YKS, KPSS ve MSÜ gibi sınavlar, elektronik ortamda gerçekleştirilmesi zor olanlar arasında bulunuyor” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Ersoy ayrıca, 12 Kasım’da 27 ülkede düzenlenecek olan TR-YÖS sınavının da elektronik olarak yapılacağını belirtti. Hedeflerinin TR-YÖS sınavını kağıt tabanlı olmaktan çıkarıp elektronik ortamda gerçekleştirmek olduğunu vurguladı. Ersoy, ÖSYM’nin yakın gelecekte yeni sınav türlerini de elektronik olarak düzenlemeyi planladığını ekledi.
ÖSYM, 20 Eylül 2014 tarihinde yabancı dilde yapılan ilk elektronik sınav olan “e-YDS” ile dijitalleşme sürecine başlamıştı. Bu açılışın ardından 9 yıl sonra STS Eczacılık ve EUS sınavları da elektronik ortamda gerçekleştirilecek.
SÖZCÜ GAZETESİ