DİN KÜLTÜRÜ ÖĞRETMENLERİ İMAM HATİPLERİN BAHÇESİNE DE Mİ ALINMAYACAK ?

Din Kültürü Öğretmenleri Mezun Oldukları İmam Hatip Liselerinin Bahçesine de mi Alınmayacak?

DİN KÜLTÜRÜ ÖĞRETMENLERİ İMAM HATİPLERİN BAHÇESİNE DE Mİ ALINMAYACAK ?
Zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun ile 1997-1998'den bu yana kapalı olan İmam Hatip okullarının ortaokul bölümleri 15 yıl aradan sonra yeniden açılmıştır. MEB, hangi İmam Hatip Lisesinin bünyesinde ortaokul açılabileceğini belirlemek amacıyla çalışma yapmış buna göre bir kısım İmam Hatip  Ortaokullarını İmam Hatip liselerinin bünyesinde bir kısmını ise müstakil olarak açmıştır.
 
MEB Talim Terbiye Kurulu, 10.07.2012 tarihinde İmam Hatip Ortaokulu Haftalık Ders Çizelgesi’ni karara bağlamış, 3 gün sonra ise hangi öğretmenlerin hangi derse gireceğini belirleyen 80 sayılı kararında değişiklik yaparak İmam Hatip Ortaokullarının;
 
·         Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
·         Kur’an-ı Kerim
·         Hz. Muhammed’in Hayatı
·         Temel Dini Bilgiler   derslerine Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenlerinin gireceğine karar vermiştir.
 
Bu kararlara göre İmam Hatip Ortaokullarına Din Kültürü normu verildiğinden Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenleri öğretmen olarak atanabilecektir.
 
28 Şubat sürecinin etkisiyle  15 yıl önce İmam Hatip ortaokullarının kapatıldığı aynı dönemde İlahiyat Fakülteleri bünyesinde “İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği Bölümü” açılmış İmam Hatip Liselerinin en başarılı öğrencileri katsayı engeli nedeniyle başka bölümlere gidemeyip kendi aralarında yarıştıklarından öğretmen olmak için bu bölümlere gitmişlerdir.
 
Bölüm mezunları “Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni” olarak Milli Eğitim Bakanlığı’nda çalışmaya başlamışlardır.  Söz konusu 80 sayılı kararda 2009 yılından beri bu bölüm mezunları için yıldız ** konarak “ ortaöğretim kurumlarına atanamazlar” hükmü konulmuş olduğundan bu durum İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği Bölümü mezunlarının İmam Hatip liselerinin bünyesinde açılan İmam Hatip Ortaokullarına  atanıp atanamayacağı tartışmasını doğurmuştur.  
  
Nitekim il içi atamalarda ilköğretim bölümü mezunu “Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenlerine” müstakil İmam Hatip Ortaokulları tercihleri açılmış, İmam Hatip liselerinin bünyesinde açılan ortaokullar ise  açılmamıştır. (örneğin Bitlis İlindeki tüm İmam Hatip Ortaokulları İmam Hatip Lisesi bünyesinde açıldığından hiçbir İlköğretim DİKAB  mezunu başvuruda bulunamamıştır.) Oysa İmam Hatip Lisesi bünyesinde açılan İmam Hatip ortaokullarına Sosyal Bilgiler, Türkçe, İlköğretim Matematik vb. ilköğretim branşı öğretmenlerine başvurular açılmıştır.
 
            Öte taraftan İlahiyat Fakültelerindeki bu bölümler kapatılıp yerine Eğitim fakülteleri bünyesinde açılan ve başında ilköğretim ifadesi olmayan  “Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği Bölümü” mezunlarına ise İmam Hatip liselerinin bünyesinde açılan ortaokullar açılmıştır. Talim Terbiye Kurulu ile Din Öğretimi Genel Müdürlüğü bunları hesaba katmadan İlköğretim DİKAB için “ ortaöğretim kurumlarına atanamazlar” hükmünde ısrarını sürdürmüştür. Oysa YÖK’ün verdiği resmi cevaba göre İlahiyat Fakültesi İlköğretim DKAB ile başında ilköğretim ifadesi olmayan DKAB EŞDEĞER’dir.
 
Sonuç olarak şu sorular gündeme gelmektedir.
 
1) Müstakil olan İmam Hatip Ortaokulundaki derslerin programı ile İmam Hatip Lisesi bünyesinde açılan İmam Hatip Ortaokulundaki derslerin programı farklı mıdır? Farklı olmadığına göre İlköğretim DİKAB mezunu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenlerine İmam Hatip Lisesi bünyesindeki ortaokulların açılmamasının izahı nedir?
 
2) İmam Hatip Lisesi bünyesinde açılan İmam Hatip ortaokullarına Sosyal Bilgiler, Türkçe, İlköğretim Matematik vb. ilköğretim branşı öğretmenleri için neden aynı uygulama yapılmamaktadır?
 
3) Eşdeğer olan iki bölüme ( İlköğretim DKAB – DİKAB)  neden farklı uygulama yapılmaktadır?
 
4Eğer sadece MEBBİS yazılım hatası ise İl içi atamada bu nedenle başvuruda bulunamayan İlköğretim DİKAB mezunlarına yeni bir başvuru hakkı verilecek midir?
 
5) Yoksa İlahiyat Fakültesi İlköğretim DKAB mezunu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenleri  Mezun Oldukları İmam Hatip Liselerinin Bahçesine de mi Alınmayacaktır?
                                                                                   Yunus DOĞAN
DİKAB Platformu Sakarya Temsilcisi
Güncelleme Tarihi: 26 Temmuz 2012, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
ercan
ercan - 12 yıl Önce

din kültürü mezunları tefsir fıkıh hadis arapça derslerinede girsinler.never yani sorsanız zaten biz yaparız derler.afiyet olsun

sanane
sanane - 8 yıl Önce

yaznız çok karmaşık

SIRADAKİ HABER