Bu bağlamda çocukla ilgili olan her şeyi değerlendirmek, bu konularda çalışmalar yapmanın, kendilerinin de günlük iştigalleri arasında olduğunu ifade eden Selçuk, çocuk kavramının, tarihsel olarak çok ilginç bir değişim ve dönüşüm yaşadığını bildirdi.
Çocuk bozulduğunda dünya bozulur´ diye bir söz olduğunu hatırlatan Selçuk, çocuğun ne olduğu ve ne olacağının eğitim açısından çok önemli olduğunu, çünkü eğitimin çocuğun bütünsel gelişimi üzerinde ziyadesiyle durduğunu anlattı.
Çocuğun, fiziksel, sosyal, duygusal, zihinsel başta olmak üzere her türlü gelişiminin bütünsel gelişimi açısından son derecek kritik olduğuna değinen Selçuk, meseleyi sadece öğretimsel bir konu olarak değerlendirmediklerini, çocuğun çok yönlü gelişimini tüm açılardan gelişimini önemsediklerini vurguladı.
Çocuğa yaklaşımın son dönemlerde endüstrinin ihtiyaçlarıyla çok fazla ilişkilendirilmesinin endişe uyandırdığına dikkati çeken Milli Eğitim Bakanı Selçuk, şöyle konuştu:
Çünkü çocuk üzerinden birçok şeyin pazarlanması ve çocuk üzerinden sektörlerin oluşması aslında çocuğun kendi hayatiyetini ve saflığını koruması bakımından da bazı riskler taşıyor.
Çocuk aslında insanlığın öz yurdudur, insanın vicdanıdır. Çocukla ilgili herhangi bir işlem yapan veya destek yapan herhangi birisinin büyük bir vebal altında olduğu çok açıktır.
Çocuğa dokunmak çocukla ilgili bir karar vermek, başlı başına bir vebaldir. Bu vebalin sorumluğu altında da çocuğun eğitimiyle sağlığıyla ve her türlü gelişimiyle ilgilenen uzmanların daha dikkatli olmasında yarar var.
600 binin üzerinde Suriyeli öğrencimiz var
Eğitimde çocuğa hakkını vermenin ve hukukunu korumanın önemine işaret eden Selçuk, bu sebeple çocukla ilgili alacakları her kararın yetişkinlerin kariyerleri ya da endüstrinin ihtiyaçları benzeri perspektifler açısından değil, çocuğun yararı açısından olması gerektiğini dile getirdi.
Kongrede, dün yapılan çocuk istismarı ve ihmali kongresinin önemli olduğunun altını çizen Selçuk, 1983´te hocasının önerisiyle yüksek lisans tezini çocuk istismarı ve ihmali üzerine yaptığını, bunun da Türkiye´de ilk olduğunu ifade etti.
Çocuklarla ilgili risklerin önemli olduğuna dikkati çeken Bakan Selçuk, şunları kaydetti: "Bakanlık olarak yüz binlerce çocuğumuzun okullaşması konusunda tedbirler alıyoruz. Finlandiya´nın tüm öğrencilerinin sayısı 600 binin altında, bizim sadece Suriyeli öğrenci sayımız 600 binin üzerinde.
Biz onları mülteci kelimesinin içerisine sıkıştırmak yerine, onlara misafirlerimiz demeyi tercih ediyoruz. Bu çocukların Türkiye, kendi ülkeleri ve insanlık için daha yararlı olmalarını, kendi alanımız içerisinde değerlendiriyoruz.
Bakanlık olarak çocuğun bütünsel gelişiminin hizmetinde olan destekleri önemsiyoruz. Bu kongre de çocuğa hizmetin bütünsel gelişimi açısından çok değerli.
Çocuklarımızın geleceği açısından sadece notlar üzerinden bakılmamalı
Antalya´da temaslarını sürdüren Millî Eğitim Bakanı Selçuk, Aksu Uçak Bakım Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi´ni ziyaret etti. Okulun bahçesindeki, kütüphane, müze ve mini sinema salonu olarak da hizmet veren eski yolcu uçağından dönüştürülen Neşet Yeğinaltay Kütüphanesi´ni gezen Selçuk, yetkililerden bilgi aldı.
Uçağın bölümlerini gezerek çalışma yapan öğrencilerle sohbet eden Selçuk, sınıfları ziyaret etti. Öğrencilerin istek ve sorunlarını dinleyen Selçuk, çocukların spor salonu talebi üzerine, bununla ilgili proje çalışmalarının olduğunu, süreci hızlandıracaklarını söyledi.
Öğretmenlerle de bir araya gelen Selçuk, uçak hangarı ve motor bölümlerinin bulunduğu atölyeyi gezdi, öğrencilerin uçak motorunu çalıştırma testini inceledi. Daha sonra, Necati Başkırt İlk ve Ortaokulu´nun açılış törenine katılan Selçuk, hayırseverlerin desteğinin önemli olduğuna, paraca değil, gönlü zengin olanların hayır yapabildiğine dikkati çekti.
Hayırsever Başkırt ailesinin örnek bir davranış sergilediğini vurgulayan Selçuk, Türkiye´de eğitim altyapısının büyük kısmını tamamlandığını ifade etti.
Bu işlerin yapılmasına hayırseverlerin bütün Türkiye´de ciddi katkıları olduğuna değinen Selçuk, Bundan sonra altyapı yatırımlarının bu kadar tamamlandığı, bu kadar derslik öğretmen, dijital altyapı sağlandıktan sonra niteliğin daha da artırılması için elimizden geleni yapmaya gayret edeceğiz.
Bu tür çalışmalar bizi de heyecanlandırıyor. Daha zevkle işlerimizi tamamlamaya çalışıyoruz.
Anne babalara da mesajım var
Selçuk, Türkiye´nin ve çocukların geleceği için ellerinden geleni yaptıklarını belirterek, şunları kaydetti: "Benim anne babalara da mesajım var.
Çocuklarımızın geleceği açısından sadece notlar, diplomalar üzerinden bakmayınız. Bir çocuğun hayatta, ayakta durabilmesi için en birinci lazım olan şey onun şahsiyetinin ne kadar güçlü olduğudur.
Onun mücadeleye ne kadar dayanıklı olduğudur. Elbette diplomalar da önemli ama notlardan daha önemli olan şey, çocuğun sanatla sporla buluşmasıdır, sağlam bir kişilik geliştirilmesidir.
Kendi ayakları üstünde durabilecek kadar psikolojik bağışıklığının yüksek olmasıdır. O sebeple çocuğumuzun her yönden gelişmesi noktasında el birliğiyle biraz daha gayret göstermemizin faydası olacaktır diye düşünüyorum.
Bu tür hayırların Türkiye´de artmasını temenni eden Selçuk, ülkenin her yerinden "Biz de hayır, okul yapmak istiyoruz" diye taleplerin geldiğini söyledi.
Bütün bunların çocukların geleceğinin daha da güzelleşmesi, dünyayla rekabet edebilmek için altyapının daha güçlü olmasına hizmet ettiğini aktaran Selçuk, hayırsever aileye teşekkür etti.
Okulun açılışını yapan Bakan Selçuk, hayırsever Kürşat Başkırt ile Antalya Valiliği arasında imzalanan Sevim Başkırt Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Yapım Protokolü törenine katıldı.
Sınıfları gezip öğrencilerle sohbet eden Selçuk, müzik sınıfında öğrencilerin ve öğretmenlerin söylediği "Türkiye´nin dört yanında", "Çemberimde gül oya" ve "Sevdan olmasaydı" türkülerine eşlik etti.
Güncelleme Tarihi: 16 Kasım 2018, 11:08