İstanbul Beşiktaş İlçesi'nde bulunan Yenilevent Anadolu Lisesi'nde okul içinde sigara içerken tespit edilen öğrencilere okul yönetimi tarafından para cezası kesildiği ortaya çıktı. Para cezası kesilen öğrencilerin sayılarının bir hayli fazla olması ve öğrenci başına 124 TL ceza kesilmesiyle bu uygulama adeta okul için gelir kapısı olmuşa benziyor.
Para cezası kesilen öğrencilerden alınan paraların ise okul aile birliği hesabına yatırıldığı iddia ediliyor.
İşte ceza tutanakları ve listesi...
Peki okul içinde sigara içerken tespit edilen öğrenciye para cezası kesilebilir mi ve alınan para okul aile birliği hesabına yatırılabilir mi?
4207 sayılı Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun kapsamında "15 yaş üzeri öğrencilere uygulanacak cezai müeyyideler hakkında MEB Hukuk Müşavirliği'nin yayınladığı görüş yazısına göre; 15–18 yaş arası (bitirmemiş) öğrencilerin okulda sigara içmeleri halinde reşit yaşta olmamaları nedeniyle verilecek para cezası 1/3 oranında indirime tâbi tutularak uygulanacak, para ceza ise velileri tarafından ödenecek. Buna göre 18 yaşından büyük öğrenciler ise cezanın tamamını ödeyecekler.
4207 sayılı Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun 5.maddesinde; "Bu Kanunun 2 nci maddesinin birinci ve dördüncü fıkralarında belirtilen alanlarda tütün ürünleri tüketenler ile 3 üncü maddenin ikinci fıkrasına aykırı hareket edenler, 30/3/2005 tarihli ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 39 uncu maddesi hükümlerine göre; 3 üncü maddenin onikinci fıkrasına aykırı hareket edenler Kabahatler Kanununun 41 inci maddesi hükümlerine göre cezalandırılır." hükmü yer almaktadır. 5.madde hükmünden 4207 sayılı Kanuna aykırı fiillerin kabahat oluşturduğu anlaşılmaktadır.
27 Mayıs 2008 Salı tarih ve 26888 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "KAMU KURUM VE KURULUŞLARINA AİT YER, ARAÇ, BİNA VE TESİSLERDE TÜTÜN ÜRÜNÜ TÜKETENLERE VERİLECEK İDARİ YAPTIRIM ARARLARININ UYGULAMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA TEBLİĞ MADDE 5 – (1) İdari yaptırım karar tutanağı üç nüsha olarak düzenlenir. Düzenlenen idari yaptırım karar tutanağının bir sureti ilgili kişiye verilir, bir sureti yaptırım kararını uygulayan birimde muhafaza edilir, bir sureti ise tahsil edilmemiş idari yaptırım kararlarının kesinleşmesi üzerine idari para cezasını tahsil yetkisi bulunan idareler hariç olmak üzere tahsil için ilgilinin ikametgâhının bulunduğu yer vergi dairesine gönderilir. Yapılan işlem 2 nolu Ekte yer alan idari yaptırım karar defterine kayıt edilir. Tutanağın ilgili bölümüne idari yaptırım karar defterinin sıra numarası yazılır. Tutanak yetkili en az iki görevli tarafından imzalanır. MADDE 7 – (1) İdari para cezası uygulanan kişinin cezanın yazıldığı anda ödemeye rıza göstermesi ya da kanun yoluna başvurmadan cezayı ödemek istemesi hâllerinde, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa tabi kurumlarda muhasebe yetkilisi mutemedi olarak görevlendirilen personel tarafından yapılan tahsilatta "idari para cezasının toplam miktarı, indirilen tutar ve tahsil edilen tutar" ayrı ayrı belirtilmek suretiyle muhasebe yetkilisi mutemedi alındısında gösterilir." denilmektedir.
Bu durumda okul içinde sigara içerken tespit edilen 15 yaşından büyük öğrencilere para cezası kesilebilir ancak bu cezayı tahsil etme yetkisi okul idaresi ya da okul aile birliklerinde değil mal müdürlüklerindedir.
Alınan bilgiye göre, Meb Bakanlık Müfettişleri geçtiğimiz günlerde bu konunun da aralarında bulunduğu şikayetler ile ilgili soruşturma başlatmış ve soruşturma halen devam etmekte.
Bu nedir yav yalan yav