ALAN DEĞİŞİKLİĞİ İLE İLGİLİ ÖNEMLİ MAHKEME KARARI

Denizli İdare mahkemesi Sınıf öğretmeni olarak görev yapmakta iken 2012 Öğretmenlerin İl İçi Alan Değişikliği Kılavuzu hükümleri uyarınca il içinde teknoloji ve tasaım dersi branşı öğretmenliğine atanan ve daha sonra yapılan atama işlemine itiraz ile atamasının iptalini isteyen bir öğretmenin davasında Denizli İdare Mahkemesi Danıştay 2. Dairesinin Yürütmenin Durdurulması kararını da gerekçe yaparak işlemin iptaline karar verdi.

ALAN DEĞİŞİKLİĞİ İLE İLGİLİ ÖNEMLİ MAHKEME KARARI
 
Bu karar ve özellikle Danıştay 2. Daresinin Yürütmenin Durdurulması kararı gözetildiğinde önümüzdeki günlerde il içinde yapılan alan değişikliği işleminden geri adım atarak zihinsel engelliler ve teknoloji ve tsarım öğretmenliğine yapılan atamaları iptal eden Milli Eğitim Bakanlığının iller arası atama işlemlerinde de geri atamasının gerekeceği açık biçimde görülmektedir.
İller arası alan değişikliği işleminin özür ve alan değişikliği şeklinde gerçekleştiği Bakanlık tarafından en uygun uygulamanın özürden elde edilmiş hakları koruyarak bulundukları ilde  bu işe çözüm bulması gerektiği, yine yeni atandığı alanda kalmak isteyenler için de yeniden mevzutta gerekli düzenlemeleri ve eğitimleri düzenleyerek öğretmenleri mağdur etmemesi gerektiği anlaşılmaktadır.
Aksi takdirde Danıştay 2. Dairesi kararı ve özellikle gerekçesi dikkate alındığında özür durumu korunmak şartıyla geri alanına dönmek isteyen öğretmenler tarafından bir çok dava ile karşılaşılacaktır. MEB bu durumu görerek çok yönlü düşünme ile soruna acil çözüm üretmelidir.
 
İŞTE O MAHKEME KARARI 

 
T. C.
DENİZLİ
İDARE MAHKEMESİ
ESAS NO : 2013/77
KARAR NO : 2013/805
DAVACI :
[VEKİLİ] : AV. TEVFİK AKKILIÇ
Doktorlar Cd. Çimen İş Mrk. Kat:6 No:32/DENİZLİ
DAVALILAR : 1-MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI-Merkez/ANKARA
[VEKİLİ] : DR. FARUK YILMAZ (Hukuk Müşaviri)
2- DENİZLİ VALİLİĞİ- Merkez/DENİZLİ
DAVANIN ÖZETİ : Denizli İli, Çardak İlçesi'nde sınıf öğretmeni olarak görev yapmakta iken 2012 yılı il içi alan değişikliği döneminde Denizli İli, Sarayköy İlçesi, Beylerbeyi Ortaoklu'na teknoloji ve tasarım branşı öğretmenliğine atanan davacı tarafından, alan değişikliği yoluyla atanmasına ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı'nın 28.09.2012 tarih ve 123639 sayılı işlem ile bu işleme karşı yapılan itirazın zımnen reddine ilişkin işlemin; 1999 yılında sınıf öğretmenliğine atandığı, diplomasında yazılı yan alanının bulunmadığı, teknoloji ve tasarım branşı öğretmenliğine atanma şartlarına haiz olmadığı, teknoloji ve tasarım öğretmenliği branşına ait hiç bir bilgi ve birikime sahip olmadığı, norm fazlası olarak atanması nedeniyle atıl bir konuma düştüğü, hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek iptali istenilmektedir.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI SAVUNMA SI NIN ÖZETİ : Eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin alan değişikliği ile ilgili işlemlerin Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği ve 2012 yılı İl içi alan değişikliği kılavuzu hükümleri çerçevesinde yürütüldüğü, anılan yönetmelik ve kılavuzda alan değişikliği gerçekleştirilen öğretmenlerin alan değişiklerinin iptal edilmeyeceğinin belirtildiği, bu hüküm nedeniyle davacının alan değişikliği gerçekleştikten sonra alan değişikliğinin iptaline yönelik başvurusunun reddine ilişkin işlemde kanuna aykırılık bulunmadığı belirtilerek davanın reddi gerektiği savunulmaktadır.
DENİZLİ VALİLİĞİ SAVUNMASININ ÖZETİ: Davacının 2012 yılı alan değişikliği döneminde kendi isteği ile yaptığı ve tercihleri arasında bulunan Denizli İli, Sarayköy İlçesi, Beylerbeyi Ortaokulu'na teknoloji ve tasarım branşı öğretmneliğine atandığı, 2012 yılı alan değişikliği kılavuzunun 2.2.1.b. maddesine göre şartları taşıdığı buna uygun olarak da başvurusunun kabul edildiği belirtilerek davanın reddi gerektiği savunulmaktadır.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Denizli İdare Mahkemesi'nce, duruşma için önceden belirlenen 17.07.2013 tarihinde davacı vekili Av. Tevfik Akkılıç'ın geldiği davalı idareleri temsilen Denizli İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nde İnsan Kaynakları Şube Md. olarak görev yapan Şerif Ali Cengiz'in geldiği görülerek usulüne uygun duruşma yapılarak işin gereği görüşüldü;
Dava, Denizli İli, Çardak İlçesi'nde sınıf öğretmeni olarak görev yapmakta iken 2012 yılı il içi alan değişikliği döneminde Denizli İli, Sarayköy İlçesi, Beylerbeyi Ortaoklu'na teknoloji ve tasarım branşı öğretmenliğine atanan davacı tarafından, alan değişikliği yoluyla atnmasına ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı'nın 28.09.2012 tarih ve 123639 sayılı işlem ile bu işleme karşı yapılan itirazın zımnen reddine ilişkin işlemin iptali istemiyle açılmıştır.
6.5.2010 tarih ve 27573 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nin "Temel İlkeler" başlıklı 5. maddesinde; "(1) Bu Yönetmelik hükümlerine göre;
a) Ülke genelinde alanlar itibarıyla öğretmen dağılımında denge sağlanması, alanlar itibarıyla öğretmen norm kadro sayıları esas alınarak öğretmen ihtiyacının karşılanabilirliği oranının eşit düzeyde tutulması,
b) Atama ve yer değiştirmelerde eğitim kurumlarında alanlar itibarıyla boş norm kadro bulunması,
c) Yer değiştirmelerde öğretmenin hizmet puanına göre işlem yapılması,
ç) Öğretmenliğe ilk defa atanacaklarda, öğretmenlik için Kamu Personel Seçme Sınavından alınan ve Bakanlıkça alanlar itibarıyla belirlenen puan üstünlüğü,
d) Açıktan ve kurumlar arası yeniden atama yoluyla öğretmenliğe atanacaklarda öğretmenlikteki hizmet süresi öncelikli olmak üzere memuriyetteki hizmet süresi,
e) (Mülga bent: 31/08/2012-28397 S.R.G. Yön./1.md.)
esas alınır." hükmüne, "Alan değişikliğine bağlı yer değiştirmeler" başlıklı 44. maddesinde; "(1) Öğrenimine uygun alanı dışında bir başka alana atanan öğretmenler, öğrenimleri birden fazla alana atamaya kaynak olan öğretmenler ile başka bir alanda yüksek öğrenimi bitiren öğretmenler, adaylıklarının kaldırılmış olması ve yüksek öğrenimlerinin Talim ve Terbiye Kurulunun öğretmenliğe atanacakların mezun oldukları yüksek öğretim programlarına ilişkin kararında atanacağı alana uygun olması kaydıyla mezuniyetleri itibarıyla atanabilecekleri alanlara alanlarının değiştirilmesini isteyebilirler.
(2) Bu kapsamda yapılacak alan değişikliği işlemleri haziran ayında Bakanlıkça belirlenecek takvim çerçevesinde yapılır.
(3) Alan değişikliği isteyen öğretmenlerin alan değişiklikleri, il içinde tercihleri de dikkate alınmak suretiyle alanlarında ihtiyaç duyulan eğitim kurumları olacak şekilde hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılır. Hizmet puanlarının eşit olması durumunda öğretmenlikteki hizmet süresi daha fazla olana öncelik verilir.
(4) Talim ve Terbiye Kurulu kararlarıyla dersi ya da alanı kaldırılan öğretmenler, mezuniyetleri itibarıyla atanabilecekleri alana ya da aylık karşılığı okutacakları dersler bölümünde belirtilen derslerin öğretmenliğine isteklerine bakılmaksızın alan değişikliği yoluyla atanırlar.
(5) İstihdam alanı daralan öğretmenler, Talim ve Terbiye Kurulu karar ve görüşleri çerçevesinde mezuniyeti itibarıyla atanabileceği alana ya da aylık karşılığı okutacakları dersler arasında yer alan derslerin öğretmenliğine istekleri de dikkate alınarak alan değişikliği yoluyla atanırlar.
(6) Alan değişikliği gerçekleştirilen öğretmenlerin, alan değişikliğinin iptali istekleri dikkate alınmaz." hükmüne yer verilmiştir.
7.7.2009 tarih ve 80 sayılı Talim ve Terbiye Kurulu kararı ile kabul edilen (13.7.2012 tarihi itibariyle değişik) Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Öğretmen Olarak Atanacakların Atamalarına Esas Olan Alanlar ile Mezun Oldukları Yükseköğretim Programları ve Aylık Karşılığı Okutacakları Derslere İlişkin Esasların "Tanımlar" başlıklı 4. maddesinde; "...g) Çizelge: Öğretmen adayları ve öğretmenlerin, atanabilecekleri öğretmenlik alanları ile bu alanlara atanabilmek için mezun olmaları gereken yükseköğretim programlarını ve bu alanlara bağlı olarak aylık karşılığı okutacakları dersleri gösteren çizelgeyi, h) Alan: Öğretmen adayları ve öğretmenlerin; mezun oldukları lisans düzeyindeki Yükseköğretim programına bağlı olarak atanabilecekleri alanları, ı) Yan Alan: Öğretmen adayları ve öğretmenlerin; yükseköğrenimlerinde alanlarına ek olarak aldıkları ve diplomalarında yer alan öğrenim programını veya farklı bir alanda yüksek lisans üzerine yapılan doktora eğitimi programını, i) Aylık Karşılığı Ders: Öğretmenlerin atandıkları alanlar ve yan alanları ile ekli çizelgede "Aylık Karşılığı Okutacakları Dersler" sütununda gösterilen dersler ve yeterliliği Kurulca kabul edilen yurt içi ve yurt dışı hizmet içi eğitim yoluyla yetiştirildikleri alanlardaki dersleri,..." olarak tanımlanmış olup, "Öğretmen Olarak Atamaya Esas Alanlar, Yükseköğretim Programları ve Aylık Karşılığı Okutulacak Dersler" başlıklı 5. maddesinde; "Öğretmen olarak atanmaya esas alanlar, her bir alan öğretmenliği için mezun olunacak yükseköğretim programı ile öğretmenliğe atananların alan ve yan alanlarına göre aylıkları karşılığında okutacakları dersler ek çizelgede belirtilmiştir." düzenlemesine, "Atamalarda Dikkate Alınacak Hususlar" başlıklı 7. maddesinin 1. fıkrasında; "(Değişik :05/07/2012 tarih ve 97 sayılı TTKK) Öğretmen olarak atanacakların gerekli ve yeterli düzeyde genel kültür, özel alan eğitimi ve pedagojik formasyon almaları esastır. Bu eğitim süreçlerinden birini tamamlamamış ya da yeterli kredi almamış olanların öğretmen olarak ataması yapılmaz." düzenlemesine yer verilmiştir.
Öte yandan 2012 Öğretmenlerin İl İçi Alan Değişikliği Kılavuzunun 2.2.. maddesinde ''1. Sınıf Öğretmenlerinin aşağıdaki öncelik sırasına göre:
a) Yüksek öğrenimleri diğer alanlara atamaya kaynak teşkil edenler öğrenimlerine göre atanabilecekleri yan alana veya diplomalarında yazılı olan yan alana ya da öğretmen yetiştiren iki yıllık yükseköğretim kurumu mezunları lisans tamamladıkları alana,
b) Zihin Engelliler Sınıf Öğretmenliği alanına bu alanda boş norm kadro bulunmaması halinde Teknoloji ve Tasarım alanına alan değişikliği başvurusunda buluna bileceklerdir.
2. Diğer alan öğretmenleri aşağıdaki öncelik sırasına göre;
a) Yüksek öğrenimleri diğer alanlara atamaya kaynak teşkil edenler öğrenimlerine göre atanabilecekleri alana veya diplomalarında yazılı olan yan alana veya diplomalarında yazılı olan yan alana ya da aylık karşılığı okutabilecekleri dersin alanına,
b) Teknoloji ve Tasarım alanına
alan değişikliğği başvurusunda bulunabileceklerdir.'' hükmüne yer verilmiştir.''
Dava dosyasının incelenmesinden; davacının Denizli İli, Çardak İlçesi'nde sınıf öğretmeni olarak görev yapmakta iken 2012 yılı il içi alan değişikliği döneminde Öğretmenlerin İl İçi Alan Değişikliği Kılavuzu hükümleri uyarınca Denizli İli, Sarayköy İlçesi, Beylerbeyi Ortaoklu'na teknoloji ve tasarım branşı öğretmenliğine atandığı, bu işleme karşı davacı tarafından 14.11.2012 tarihinde itiraz edildiği, itirazın zımnen reddi üzerine bakılmakta olan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
Olayda, sınıf öğretmeni olarak görev yapan davacı her ne kadar 2012 Öğretmenlerin İl İçi Alan Değişikliği Kılavuzu hükümleri uyarınca il içinde teknoloji ve tasaım dersi branşı öğretmenliğine atanmış ise de; 2012 Öğretmenlerin İl İçi Alan Değişikliği Kılavuzunun "Başvuruda Bulanabilecekler" başlıklı Bölümünün 2.2. maddesinin 1. fıkrasında yer alan "b) Zihin Engelliler Sınıfı Öğretmenliği alanına, bu alanda boş norm kadro bulunmaması halinde Teknoloji ve Tasarım Alanına" ve 2. fıkrasında yer alan "b) Teknoloji ve Tasarım alanına" ibarelerinin iptali ve yürütmenin durdurulması istemi ile Danıştay 2. Dairesi nezdinde açılan davada '' 7.7.2009 tarih ve 80 sayılı Talim ve Terbiye Kurulu kararının eki (10.10.2012 tarihi itibariyle değişik) Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Öğretmen Olarak Atanacakların Atamalarına Esas Olan Alanlar ile Mezun Oldukları Yükseköğretim Programları ve Aylık Karşılığı Okutacakları Derslere İlişkin Çizelge incelendiğinde, (sıra no:73) Sınıf Öğretmenliği ve Üstün Zekalılar Öğretmenliği bölümü mezunlarının Sınıf Öğretmeni olarak atanabileceği ve sadece ilkokulların 1-4 üncü sınıf derslerini okutabileceğinin, (sıra no:85) Zihin Engelliler Sınıfı Öğretmenliğine atanabilmek için Zihin Engelliler Öğretmenliği, Özel Eğitim Öğretmenliği ve Özel Eğitim Bölümü programlarından birinden ve (sıra no:77) Teknoloji ve Tasarım alanına atanabilmek için ise Endüstriyel Teknoloji Öğretmenliği, İş ve Teknik Eğitimi Öğretmenliği, Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü ve Endüstriyel Tasarım Bölümü programlarından birinden mezun olmak gerektiğinin karara bağlandığı görüldüğü, bu durumda, Zihin Engelliler Sınıfı Öğretmenliğine atanabilmek için özel bir eğitime ihtiyaç bulunduğu ve söz konusu eğitim-öğretim faaliyetinin sunulduğu öğrencilerin niteliği dikkate alındığında, 7.7.2009 tarih ve 80 sayılı Talim ve Terbiye Kurulu kararına aykırı biçimde dava konusu edilen 2012 Öğretmenlerin İl İçi Alan Değişikliği Kılavuzunun 2.2. maddesinin 1. fıkrasında yer alan "b) Zihin Engelliler Sınıfı Öğretmenliği alanına, bu alanda boş norm kadro bulunmaması halinde Teknoloji ve Tasarım Alanına" yolundaki düzenleme ile Sınıf Öğretmenlerinin alan değişikliği yoluyla Zihin Engelliler Sınıfı Öğretmenliğine ve Teknoloji ve Tasarım alanına atanabilmesine olanak sağlanmasında ve 2.2. maddesinin 2. fıkrasında yer alan "b) Teknoloji ve Tasarım alanına" yolundaki düzenleme ile diğer alan öğretmenlerine alan değişikliği yoluyla Teknoloji ve Tasarım alanına atanabilmesine olanak sağlanmasında hukuka uyarlık bulunmadığı'' gerekçesiyle 19.04.2013 tarih ve E:2012/11775 sayılı kararı ile yürütmesinin durdurmasına karar verildiği görülmektedir.
Bu durumda 2012 Öğretmenlerin İl İçi Alan Değişikliği Kılavuzunun davacının teknoloji ve tasarım alanına alan değişikliği yoluyla atanmasına dayanak teşkil eden hükümlerinin Danıştay 2. Daire'nin 19.04.2013 tarih ve E:2012/11775 sayılı kararı ile yürütmesinin durdurulması karşısında Denizli İli, Çardak İlçesi , İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü emrinde sınıf öğretmeni olarak görev yapan davacının alan değişikliği yoluyla Denizli İli, Sarayköy İlçesi, Beylerbeyi Ortaokulu'na teknoloji ve tasarım öğretmeni olarak atanmasına ilişkin işlemde ve bu işleme karşı yapılan itirazın zımnen reddine ilişkin işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle , d ava konusu işlem ler in iptaline, aşağıda dökümü yapılan 14 0 ,35 TL yargılama gideri ile A.A.Ü.T. uyarınca belirlenen 1.320,00-TL vekalet ücretinin d avalı idare ler den alınarak davacıya verilmesine, artan posta ücretinin karar kesinleştikten sonra davacıya iadesine, kararın tebliğin i izleyen günden itibaren 30 gün içerisinde D enizli Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz yolu açık olmak üzere 18/07/2013 tarihinde oybirliği yle karar verildi.
Başkan
DURSUN ÖZDEMİR
42977
Üye
GÖZDE YOKUŞ
101770
Üye
YUNUS EMRE GÜNEŞ
124803
 
Güncelleme Tarihi: 19 Eylül 2013, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
kaan
kaan - 11 yıl Önce

iliçinde isteğe bağlı alan değiştirenleri(özür hariç)daha sonra pişman olup dava açanları anlamıyorum.yakında mesai niye 5 gün diye de dava açarlar.

SIRADAKİ HABER