SARIGÜL'E REFERANDUM ŞOKU !

Yeni Belediye Yasası’yla Sarıyer’e bağlanan Maslak, Huzur ve Ayazağa’da referandum kararı alan Sarıgül’e, ‘yasak’ şoku. Sarıgül, “ Karşılaştığımız durum, demokratik ve yasal hakların güç kullanılarak gasp edilmesidir” dedi

SARIGÜL'E REFERANDUM ŞOKU !
Büyükşehir Belediye Yasası’yla Sarıyer’e bağlanan Maslak, Huzur ve Ayazağa Mahalleleri’nde referandum yapmaya hazırlanan Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün, Anayasa Mahkemesi savunmasında kullanmak üzere planladığı referandum, ‘yetkiniz yok’ gerekçesiyle Şişli Kaymakamı’nın engeline takıldı. Noter huzurunda yapılması planlanan referandum için, Ayazağa’da 4, Huzur ve Maslak’ta 1’er olmak üzere 6 sandık koyan Sarıgül’e kaymakamlıktan ilk olarak, ‘okullara sandık koyamazsınız’ yanıtı geldi. Okula izin çıkmayınca Sarıgül de okul bahçelerine ‘demokrasi’ adını verdiği çadırlar kurarak, sandıkları bu çadırlara yerleştirdi. Bu kez de gece geç saatlerde “Yetkiniz yok. Çadırları sökün aksi halde emniyet güçleri çadırları sökecek’ kararı belediye yetkililerine iletilince, Sarıgül, emniyet ve vatandaşların karşı karşıya gelmemesi için çadırları söktürdü. Yasaktan haberi olmayan ve sabah oy kullanmaya gelen vatandaşlar, Ayazağa’da toplandı. Referandumun iptal edilmesiyle sandıkları alan vatandaşlar, Ayazağa Caddesi’ni bir süre trafiğe kapatarak yasağı protesto etti.

‘Vatandaşın görüşüne tahammül edemediler’

Mustafa Sarıgül, referandum yasağının bir demokrasi ayıbı olduğunu belirterek, izin verilmemesini sert sözlerle eleştirdi. Üç mahallenin Sarıyer’e bağlanmasının belediyeler yasası ile Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartnamesi’nin referandum şartına aykırı olduğunu belirten Sarıgül, “Bu hukuksuzluğa karşı, yurttaşlarımızın eğilimini belirlemek için yoklama yaparak, özgür iradeleriyle tercihini belirtsin istedik. Ancak buna bile tahammül edemediler. Bugün ne yazık ki demokratik hukuk devletiyle bağdaşmayan olağanüstü bir durumla karşı karşıya kaldık. Bugün, kendi çıkardığı ve halen yürürlükte olan yasaları bile yok sayan bir anlayışla karşıkarşıyayız. Bu durum, demokratik ve yasal hakların güç kullanılarak gasp edilmesidir” dedi. Sarıgül, yasal mücadeleye devam edeceklerini, kanunun Cumhurbaşkanın onaylamasıyla Ayazağalılarla Anayasa Mahkemesi’nde haklarını arayacaklarını kaydederek, “İleri demokrasi, ‘bireyin özgürlüğü’ diyenler, bu mahallelerde yaşayan binlerce yurttaşın iradesini hiçe saymıştır. Bu hukuki değil, siyasi bir karar. Her seçmene ayrı demokrasi uygulaması, görülmüş şey değil” dedi.

Güncelleme Tarihi: 19 Kasım 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER